Länderna har kommit överens om att öka stödet till Ukraina inom de kommande månaderna, både inom Ukrainas försvarsindustri och att göra mer ammunition tillgänglig för Ukraina.
– Vi har kommit överens om att investera direkt i Ukrainas försvarsindustri och ge dem vad de behöver, säger Danmarks statsminister Mette Frederiksen på pressträffen från Harpsund.
– Om vi vill ha ett fritt Europa måste vi ge Ukraina vad man behöver på slagfältet. Och vi måste göra det utan några självpåtagna röda linjer och restriktioner, fortsätter hon.
USA:s Ukrainastöd togs upp
Polens premiärminister Donald Tusk fick även en fråga om Europa har möjlighet att ge tillräckligt med stöd till Ukraina om USA:s tillträdande president Donald Trump skulle besluta att dra ner på det amerikanska stödet.
Tusk sade då att Europa behöver vara beredda på att ersätta åtminstone en del av det, men att det ska ses som en chans att också stärka Europas säkerhet.
– Faktumet är att ingen kommer att ersätta Europa i dess viktigaste åtagande: Vår säkerhet. För ärligt talat pratar vi inte bara om Ukraina och Ryssland. Nu pratar vi om vår säkerhet, säger Tusk.
Stöder Ukrainas segerplan
I det gemensamma uttalande som länderna står bakom framgår det också att de ser Ryssland som det ”mest betydande och direkta hotet mot vår säkerhet långsiktigt”, samt att de stöder Ukrainas segerplan.
Segerplanen innebär bland annat att Ukraina ska bli inbjudna till Nato och även få lov att avfyra långdistansrobotar mot mål inne i Ryssland, vilket de nyligen fått godkänt från USA att göra.
Polen föreslår ”sjöpolis”
På mötet har Donald Tusk även lyft sin vilja att en ”sjöpolis” inrättas på Östersjön för att öka säkerheten.
– Jag är väldigt glad att mina kollegor fann det intressant, säger Tusk under pressträffen.
Det polska förslaget kommer kort efter att två undervattenskablar förstörts i Östersjön strax efter att det kinesiska fartyget Yi Peng 3 hade passerat området.
– Idén att ha en mer effektiv kontroll över vårt hav är att förhindra den här typen av hot. Jag är inte här för att bedöma vem som är ansvarig, svarar Donald Tusk på en fråga från Danmarks Radio.