På tisdagen inleds rättegången i Stockholms tingsrätt. Arkivbild. Foto: TT

Analys: ”Bevisningen stark – men förövarna kan få låga straff”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Bevisningen i det stora svenska pedofilåtalet är stark och fallet kan mycket väl gå åklagarens väg. Men lagstiftningen är grumlig och förövarna kan dömas till låga straff.

Karin Fagerlund

Utrikesreporter

Förundersökningen till det omfattande pedofilåtal, som nu ska upp i rätten är gedigen. Protokollet på nästan femtusen sidor innehåller bilder, videor, pengatransaktioner och inte minst chattloggar som avslöjar en intensiv sexhandel med barn.

I långa konversationer får jag följa med in i en värld där  en mamma begår övergrepp på sina döttrar och säljer dem till okända män. En värld där en fotograferad barnrumpa på en strand tillfredställer sexuellt. En värld där använda barntrosor har ett pris.

Omfattande svenskt pedofilnätverk

Osäkert vilket straff som gäller

Bevisningen mot de tre kvinnor som åtalas för att ha producerat och sålt barnpornografi och de tre män som åtalas för att ha köpt materialet är stark och mycket talar för fällande domar på flera åtalspunkter. Men lika god som bevisningen är, lika osäkert är det vilka straff som gäller. Det gäller framför allt på en punkt – beställda övergreppsfilmer. 

Lagen är tydlig när det gäller livesända övergrepp, där förövaren, som instruerar och tittar på övergreppet i realtid, kan dömas lika hårt som om hen varit fysiskt närvarande. Om övergreppet däremot är förbeställt, med instruktioner om hur barnet ska agera, så är det inte lika tydligt.

Åklagare: HD-domen är otydlig

I slutet av förra året ogillade Högsta domstolen ett åtal mot en man som dömts för försök till sexuellt övergrepp. Mannen hade via chatt försökt få en flicka att producera och skicka en film när hon utförde sexuella handlingar på sig själv.

I hovrätten dömdes mannen för brottet, samt för en rad andra brott han begått mot samma flicka. Men Högsta domstolen kom fram till att gärningsmannen inte kan dömas för försök till sexuellt övergrepp eftersom det inte planerades att sändas i realtid och mannen inte hade för avsikt att närvara fysiskt eller virtuellt.

Åklagare Emelie Källfelt menar dock att HD-domen är för otydlig för att vara prejudicerande och vill nu att saken prövas igen. Skillnaden i straffsats är nämligen stor. Om tingsrätten väljer att följa HD-domen är straffet för männen sex månaders fängelse för att ha utnyttjat barn för sexuell posering, trots att instruktioner givits som kan betraktas som våldtäkter. En våldtäktsdom skulle istället ge minst två års fängelse.

Spelar det någon roll för barnet?

Om kvinnorna som sålt sina närstående barn döms för de övergrepp som de har begått i det fysiska rummet blir straffet sannolikt flera års fängelse för antingen våldtäkt eller sexuellt övergrepp. Men det är alltså möjligt att köparna som instruerat och beställt får ett mycket lägre straff.

Fallet kommer att bli intressant att följa och det skulle vara bra om det tas till Högsta domstolen. Och frågan som domstolarna har att ta ställning till är hur övergreppen upplevts av barnet. Spelar det någon roll för ett barn om ett övergrepp begås på beställning i förväg eller i realtid?

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Omfattande svenskt pedofilnätverk

Mer i ämnet