Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Salwan Momika själv nekar till att ha deltagit i strider. Hör mer i klippet. Foto: Susanne Lindholm/TT, The voice of Syriac/Youtube

Bilderna på koranbrännaren utreds av Migrationsverket

Publicerad

Migrationsverket utreder koranbrännaren Salwan Momikas rätt att vara i Sverige. Enligt SVT Nyheters uppgifter har myndigheten konfronterat honom med flera bilder från hans förflutna i Irak – bland annat när han poserar med vapen.

Salwan Momika har haft sina aktioner utanför en moské, Iraks ambassad och riksdagen. Nu även i närheten av Irans ambassad. 

Koranbränningarna pekas ut som en bidragande orsak till det kraftigt försämrade säkerhetsläget i Sverige – vilket resulterat i en höjning av terrorhotnivån.

Den 11 juli, efter den första koranbränningen, öppnade Migrationsverket ett ärende för att pröva om Salwan Momikas skyddsstatus och uppehållstillstånd ska återkallas. Anledningen var att det inkommit nya uppgifter från allmänheten.

Möte i polishuset

SVT Nyheter kan nu berätta att Momika kallades till ett möte med Migrationsverket på torsdagen. Mötet, som pågick under flera timmar, hölls i polishuset i Stockholm på grund av säkerhetsrisken.

– Jag kan bekräfta att mötet ägt rum, men vad som diskuterades är ingenting jag kan gå in på, säger Jesper Tengroth, presschef på Migrationsverket.

Enligt SVT:s uppgifter frågade Migrationsverket ut Salwan Momika om ett antal bilder från Irak, däribland bilder där han syns med vapen i militära miljöer. Något som, i motsats till vad han själv hävdat, skulle bevisa att han inte bara var politiker utan även varit aktiv i en milisgrupp.

På sociala medier har det cirkulerat filmer och bilder som uppges visa att Momika haft en ledarroll i en kristen milisgrupp som ingick i en shiamuslimsk paraplyorganisation med nära band till Iran.

Salwan Momika själv nekar till att ha deltagit i strider.

Bild från parlamentet i Irak

En annan bild som enligt uppgift väckt myndighetens intresse publicerade Salwan Momika själv sommaren 2022. På bilden står han tillsammans med demonstranter utanför parlamentet i Bagdad, vilket skulle kunna visa att han rest tillbaka till Irak trots att han påstått att hans liv är i fara.

Enligt Salwan Momika är bilden dock tagen innan han första gången kom till Sverige.

– De säger att jag varit där för att de vill ha mig utlämnad, säger han.

Migrationsverkets utredning väntas pågå under en längre tid. Presschefen Jesper Tengroth menar att det är viktigt att de inblandade parterna får möjlighet att komma med sin syn på saken.

– Det får ta den tid det tar, säger han.

Salwan Momikas tid i Sverige

• Salwan Momika ansökte om visering i Sverige 2018 och registrerades som invandrad från Irak i april 2021 då han beviljades ett treårigt uppehållstillstånd.

• Redan 2017, då Momika hade ett Schengenvisum, kan han ses på bilder utanför Sveriges riksdag tillsammans med den dåvarande KD-ledamoten Robert Halef. Momika presenterades då som ledare för ett politiskt parti. Han hade också ett möte med SD-ledamoten Julia Kronlid.

• Samma vår som Momika beviljades uppehållstillstånd i Sverige knivhotade han en man som han delade boende med, vilket resulterade i att han året därpå dömdes för olaga hot. Straffet blev skyddstillsyn och samhällstjänst.

• Den 11 juli, efter första koranbränningen, inledde Migrationsverket ett ärende för att pröva en eventuell återkallelse av Salwan Momikas status och uppehållstillstånd. Anledningen är att myndigheten fått ny information som kan påverka hans fall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.