• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: Privat

Så används svenska politiker i koranbrännarens asylansökan

Uppdaterad
Publicerad

Koranbrännaren Salwan Momika lyfter fram sin politiska aktivitet som anledning till varför han behöver skydd i Sverige. I sin asylansökan lämnade han in ”ett stort antal handlingar och fotografier” som skulle bevisa att han träffat svenska politiker som Julia Kronlid (SD) och Lars Adaktusson (KD).

Migrationsverket utreder om Salwan Momikas skyddsstatus och uppehållstillstånd ska återkallas. Ärendet öppnades den 11 juli efter att ny information inkommit till myndigheten.

Salwan Momika menar att han riskerar förföljelse i Irak på grund av sin politiska aktivitet och beviljades ett treårigt uppehållstillstånd i Sverige i april 2021.

I beslutet från Migrationsverket framgår det att Momika “lämnat in ett stort antal handlingar och fotografier” som enligt honom själv ska visa att han “bland annat träffat Lars Adaktusson samt Julia Kronlid”. Detta för att bevisa sin politiska verksamhet.

Momika har också bilden med Kronlid som bakgrundsbild på en av sina telefoner.

Kronlid (SD): ”Inget större minne av mötet”

Julia Kronlid, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna och andre vice talman i riksdagen, har själv publicerat bilden från mötet med Salwan Momika 2017.

– Bilden är från ett möte för drygt sex år sedan där vi diskuterade situationen för den utsatta kristna befolkningen i Irak. Jag har i övrigt inget större minne av mötet eller personerna som närvarade, säger Julia Kronlid.

– Hade jag vetat att den här personen skulle komma att bli en kontroversiell provokatör hade jag naturligtvis aldrig accepterat mötet, tyvärr kan jag inte se ett halvt decennium in i framtiden.

Salwan Momika beviljades ett treårigt uppehållstillstånd i Sverige 2021. Av dokumenten framgår att Momika i sin ansökan hänvisat till kontakter med flera svenska toppolitiker. Foto: SVT

Adaktusson (KD): Han var inte välkommen på konferens

Lars Adaktusson (KD) var vid den tiden ledamot i Europaparlamentet. Han säger att han inte haft något möte eller samtal med Salwan Momika.

– Däremot vet jag att han ville komma på en konferens som jag arrangerade i Europaparlamentet 2017. I samband med det skickades ett brev till honom från mitt kansli där vi förklarade att han inte var välkommen till den här konferensen, säger Adaktusson.

Det finns även en bild som publicerats från 2017 där Salwan Momika poserar utanför Sveriges riksdag tillsammans med den dåvarande KD-ledamoten Robert Halef. Halef har inte gått att nå för en kommentar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Koranbränningar har lett till protester i många muslimska länder. Se sammanfattningen i videon. Foto: Stefan Jerrevång / Fredrik Sandberg / Ahmad AL-Rubaye / AFP /TT

Salwan Momikas tid i Sverige

• Salwan Momika ansökte om visering i Sverige 2018 och registrerades som invandrad från Irak i april 2021 då han beviljades ett treårigt uppehållstillstånd.

• Redan 2017, då Momika hade ett Schengenvisum, kan han ses på bilder utanför Sveriges riksdag tillsammans med den dåvarande KD-ledamoten Robert Halef. Momika presenterades då som ledare för ett politiskt parti. Han hade också ett möte med SD-ledamoten Julia Kronlid.

• Samma vår som Momika beviljades uppehållstillstånd i Sverige knivhotade han en man som han delade boende med, vilket resulterade i att han året därpå dömdes för olaga hot. Straffet blev skyddstillsyn och samhällstjänst.

• Den 11 juli, efter första koranbränningen, inledde Migrationsverket ett ärende för att pröva en eventuell återkallelse av Salwan Momikas status och uppehållstillstånd. Anledningen är att myndigheten fått ny information som kan påverka hans fall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.