• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Bismitta sprider sig – biodlarnas ersättning minimal

Uppdaterad
Publicerad

Den smittsamma bi-sjukdomen amerikansk yngelröta sprider sig i Mellansverige. Yngelrötan har på kort tid upptäckts i Enköping, Köping, Västerås och Sigtuna. Smittan är främst ett problem för mindre odlare och kan slå ut hela bisamhällen, samtidigt som ersättningen är mycket låg.

– Det här är det värsta som kan hända en biodlare. Det är en mental förlust för mig och jag har lagt ned så mycket tid och pengar på det här, säger en drabbad biodlare som vill vara anonym på grund av risken för att bli utpektad som smittspridare.  

Sjukdomen orsakas av en sporbildande bakterie som hämmar nyrekryteringen av bin, vilket innebär att ett drabbat bisamhälle oftast dör ut. Drastiska åtgärder måste ske så snart smittan upptäckts och bisamhällena bränns för att smittan inte ska spridas vidare.

– Jag måste även smälta ned hela vaxförrådet, cirka fyra tusen ramar. Jag måste sanera alla lådor och bottnar, säger den drabbade biodlaren.  

”Tårarna var nära”

Eftersom pollinerande bin är en viktig funktion för jordbruk och biologisk mångfald sker det regelbunden tillsyn av bisamhällen. Bitillsynsmannen Lars Karlsson var den som hittade amerikansk yngelröta i Sverige för första gången i år.    

– Jag såg på den drabbade biodlaren att tårarna var nära på att komma fram, han var otroligt ledsen, säger han.    

Sjukdomsangrepp drabbar de små biodlarna extra hårt eftersom de i många fall investerat mycket pengar i förhållande till sin verksamhet. När de tvingas förstöra sina bisamhällen är ersättningen minimal.  

Ersättningen är minimal   

Ersättningsbeloppet till biodlarna är reglerat i en lag som antogs på 70-talet och reviderades på 90-talet. Enligt lagen får en biodlare 100 kronor i ersättning per bisamhälle, men ersättningen lämnas bara om minst fyra bisamhällen går förlorade. En självrisk på 300 kronor ska även betalas. Kvar blir 100 kronor att betala ut. Bitillsynsmannen Lars Karlsson i Enköping menar att det låga beloppet kan resultera i att smittor inte rapporteras.

– Man kanske skulle höja bidragen så att fler anmäler att de har fått till exempel amerikansk yngelröta, annars kan det sprida sig, säger bitillsynsmannen Lars Karlsson.    

Ministern: ”Det låter väldigt lite”  

Landsbygdsministern Jennie Nilsson (S) är ytterst ansvarig i frågan, men hon kan inte lova biodlarna högre ersättning, även om hon själv reagerar på de låga beloppen.  

– Det låter väldigt lite, det är väl så att detta är en ersättningsnivå som funnits väldigt länge och inte uppdaterats, säger hon.  

Hon tycker dock att systemet bör ses över.

– Jag kan inte lova någonting i det här läget, däremot tror jag att det är viktigt att man tittar på helheten och just den här frågan kommer man också behöva titta på, säger hon.

Fakta

FAKTARUTA

*Bin är nödvändiga för pollinering av växter för att de ska ge människan livsmedel som frukt, bär, bönor och ärtor.

*Cirka en tredjedel av maten vi äter har pollinerats av bin och humlor. 

*Antalet bin och humlor har minskat med åren. Orsakerna har diskuterats, men virussjukdomar och olika kemikalier pekas ut.

Källor: Sveriges Lantbruksuniversitet, Naturskyddsföreningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.