Totalt väntas 45 000 lärare saknas under de närmaste fem åren. Yrket har länge haft problem med för få sökande till högskoleutbildningen, och statistik visar att var tredje student på ämneslärarutbildningarna hoppar av.
Som en del i att lösa problemet vill regeringen och ministern för högre utbildning och forskning, Helene Hellmark Knutsson (S), bygga ut lärarutbildningarna runt om i landet.
– I Sverige utbildas ungefär 9 000 lärare varje år, den siffran skulle behöva fördubblas för att vi ska klara lärarbristen, säger Helene Hellmark Knutsson.
Räcker inte med E
Men Jan Björklund (L) varnar för att en utbyggnad av utbildningen i nuläget skulle sänka standarden på svenska lärare.
– Ni bygger ut platserna samtidigt som att söktrycket är mycket svagt, det kommer ju att leda till att alla kommer att komma in.
Liberalledaren anser att en lärare i till exempel matematik inte ska få lov att lära ut det till elever om hen har ett lågt betyg i ämnet själv.
– I dag räcker det med att man har genomsnittet E, det lägsta betyget i gymnasiet, för att komma in på lärarlinjen. Det är för lågt. Man borde ha betyget C, alltså ett hyfsat högt betyg i genomsnitt, för att bli lärare, säger han.
Innan antalet platser ökas menar Jan Björklund att läraryrket måste bli mer attraktivt och att fler med högre betyg måste söka till utbildningen. Ett första steg skulle vara att återförstatliga skolan, eftersom kommunerna inte klarar av ansvaret i dagsläget, anser han.
Så ser lärarbristen ut
19 000 – eller över en av sex elever i årskurs 9 var inte behöriga till gymnasiet under läsåret 2016/2017.
29 procent av lärarkåren i grundskolan var obehörig under 2017/2018. På 21 700 heltidslärartjänster undervisade lärare som saknade lärarlegitimation och behörighet i de ämnen de undervisade i.
40 000 utbildade lärare arbetar inte inom skolväsendet, enligt en rapport från SCB. I SCB:s undersökning ”Lärare utanför yrket” svarar nästan 7 av 10 tillfrågade att de slutade som lärare på grund av den dåliga arbetsmiljön.
188 000 – så många heltidslärartjänster behöver hela den svenska skolan rekrytera fram till år 2031.
23 700 – så många nybörjare på lärarutbildningen kommer att krävas varje år för att täcka examinationsbehovet av lärare fram till 2031, enligt Skolverket. Det innebär att ungefär en fjärdedel av eleverna som går ut gymnasiet måste börja på lärarutbildningen varje år fram till 2031.
Källa: Skolverket och SCB