Liberalernas partiledare Jan Björklund. Foto: TT

Jan Björklund: Skolkommissionens förslag en halvmesyr

Uppdaterad
Publicerad

Kommunaliseringen av skolan är ett fiasko. Det anser Liberalernas partiledare Jan Björklund och riktar hård kritik mot Skolkommissionens delbetänkande. ”Det här förslaget är en halvmesyr”, säger han.

Skolkommissionen presenterade på måndagen sitt delbetänkande om hur den svenska skolan ska förbättras.

Men Liberalernas partiledare Jan Björklund är inte nådig i sin kritik. Han anser att förslaget är en obegriplig halvmesyr.

– Skolkommissionen gör rätt analys när det gäller kommunaliseringen, den är ett fiasko. Men den drar fel slutsatser, för skolkommissionen föreslår ju att kommunerna ska få en ny chans. Vår uppfattning är att det är dags att dra slutsatsen efter ett 25-årigt experiment att det har misslyckats och att skolan borde återgå till ett statligt huvudmannaskap, sade han på en presskonferens.

Vågar inte

Björklund pekar på en av OECD:s slutsatser i rapporten om den svenska skolan, nämligen det oklara ansvarsförhållandet mellan stat och kommun. Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling anser att en orsak till det fallande kunskapsresultatet står att finna i 1990-talets decentralisering.

Enligt Jan Björklund riskerar Skolkommissionens förslag att röra till ansvarsfördelningen ytterligare. Hans slutsats är att skolan bör återförstatligas, men menar att kommissionen inte vågar gå så långt eftersom det inte faller regeringen i smaken.

– Skolkommissionen skriver att kommunerna fortfarande ska bära ansvaret, men att staten ska detaljreglera mer när det gäller finansieringen. Det är en grundläggande ledarskapsprincip att den som bär ansvaret också måste ha mandat att ta ansvaret, säger han.

Däremot är han positiv till det som Skolkommissionen skriver om friskolorna.

– Nu slår Skolkommissionen fast att friskolorna har kommit för att stanna. Om det verkligen råder enighet om detta i Sverige är det ett stort framsteg.

Övriga förslag och slutsatser anser han är sådant som de flesta regeringspartier är överens om i dag, exempelvis när det gäller karriärvägar för lärare och stärkt likvärdighet, skriver TT.

”Brist på handlingskraft”

Moderaterna ser positivt på flera av förslagen, som att det fria skolvalet är här för att stanna och mer kompetensutveckling, men kritiserar regeringens brist på handlingskraft.

– Jag konstatera att vi har en utbildningsminister som innan han tillträdde sade att han skulle lösa skolans problem på 100 dagar. Men med de förslag vi får från Skolkommissionen i dag är det väldigt tydligt att den här regeringen inte kommer att kunna åstadkomma något för Sveriges skolelever under den här mandatperioden, säger Camilla Waltersson Grönvall, partiets utbildningspolitiska talesperson, till TT.

Ökad segregation

Vänsterpartiet anser att Skolkommissionen inte inser allvaret med det fria skolvalet, som man hävdar spär på segregationen.

– I vissa fall kan det vara befogat med skolval, men att ha ett helt fritt skolval tycker vi är misslyckat och leder till ökad segregation. I stället vill vi att skolorna ändrar sina upptagningsområden, säger partiets skolpolitiske talesperson Daniel Riazat till SVT Nyheter.

Partiet anser, likt Jan Björklund, att staten ska ta över huvudansvaret för skolan. Skolkommissionens förslag är ett steg i rätt riktning, men inte tillräckligt, menar Daniel Riazat.

– Det är långt ifrån det som behövs för att vända den negativa utvecklingen. Vi hoppas att slutbetänkandet kommer fram till mer långtgående förslag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.