Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Nu har vi unga som är empatistörda” – hör Carin Götblad, polismästare vid NOA, berätta om ”Bob-rådet”.

”Bob-rådet” ska stoppa nyrekryteringen till gäng

Uppdaterad
Publicerad

Ett 90-tal råd ska införas runtom i landet för att bryta rekryteringen till kriminella gäng. Det föreslår polisen tillsammans med Socialstyrelsen och Statens institutionsstyrelse (SiS). Den nya strukturen har fått namnet Bob.

Myndigheterna fick i april uppdrag av regeringen att ta fram ett förslag på en struktur för hur olika samhällsaktörer kan samverka för att förhindra att barn och unga dras in i gängkriminalitet.

På måndagen presenterades förslaget, Bob (barn och unga i organiserad brottslighet), på en presskonferens.

Bob-råden ska upprättas på ett 90-tal platser i landet, baserat på lokalpolisområdena. Med i råden ska olika samhällsaktörer finnas, som till exempel polis, socialtjänst och BUP, barn- och ungdomspsykiatrin, men även näringslivsrepresentanter och Kriminalvården.

– Grundstrukturen föreslås hantera de barn vi är allra mest oroliga för. Det kan handla om flera barn i storstäderna, medan i mindre kommuner kanske det inte är något barn alls ett år, säger polismästare Carin Götblad.

Polisen: 1 000 unga strömmar till gängen varje år

I uppdraget ingick även för myndigheterna att bedöma hur många unga som riskerar att dras in i gängkriminaliteten.

Nu säger polisen att runt 1 000 barn och unga strömmar till gängen varje år – men att mörkertalet kan vara stort.

– Mellan tummen och pekfingret gör vi bedömningen att det tillströmmar 1 000 unga per år. Då har vi börjat rapportera in barn som inte är straffmyndiga vilket vi inte har gjort tidigare. Men det är förmodligen många, många fler än vad vi kan se i dag, säger Carin Götblad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.