Regeringen vill satsa på forskning, infrastruktur och en sänkt bolagsskatt. Totalt handlar det om 21 miljarder kronor på reformer för nästa år. Magdalena Andersson tycker att budgeten äventyrar ordning och reda i statsfinanserna och menar att Anders Borg bryter mot överskottsmålet.
– Jag får intrycket att i den här budgeten är det fyra ganska pressade partiers önskelistor som har adderats på varandra. Sen har man hamnat i att man lånar till en vidlyftig bolagsskattesänkning, säger hon.
Borg förnekar att man bryter mot budgetreglerna. Han säger att Sverige har de starkaste offentliga finanserna av praktiskt taget alla europeiska länder trots ett väldigt besvärligt internationellt läge.
– Vi försöker skydda Sverige i den situationen genom att lägga ett par ansvarsfulla långsiktiga framtidsinvesteringar.
Men bryter det mot budgetöverskottsmålet?
– Vi har en stor internationell oro, säger finansministern. Och då säger Socialdemokraterna att vi ska höja skatterna och strama åt ekonomin. Det är klart att stramar man åt betyder det på kort sikt att arbetslösheten stiger. Med deras åtgärder så kommer det ju tyvärr också öka långsiktigt.
Borg: S försöker låtsas att de är mer ansvarsfulla
Borg kallar Socialdemokraternas kritik för ”politisk opportionism”.
– Jag tror Socialdemokraterna är väl medvetna om att överskottsmålet aldrig har inneburit att vi ska strama åt i lågkonjunktur. De försöker plocka lite billiga mediala poänger genom att låtsas att de är lite mer ansvarsfulla än vi är, säger han.
Magdalena Andersson säger att Anders Borg kommer med bortförklaringar och att hans svar är efterkonstruktioner.
– Att låna till en bolagsskattesänkning det är ju ingen konjunkturstimulans. Vill man stimulera ekonomin ska ju vanliga hushåll få mer pengar så att de kan konsumera. Att de stora affärsbankerna nu ska få ännu större vinster, det är ju inte så vi efterfrågan och sysselsättningen i Sverige, säger hon.
Borg menar att om man går på det Andersson säger kräver det en åtstramning på mellan 10 och 20 miljarder.
– Det är ju ingen som tror att S skulle genomföra det i regeringsställning. Det här är politisk oppurtunism och det kan man ju inte ta på allvar.
”Helt tokigt”
– Nu säger Socialdemokraterna, som tidigare skulle dra ner oss i skuldträsket, att nu ska man istället strama åt. Det är ju helt tokigt, säger han.
Andersson har attackerat Borgs förslag om bolagsskatten. Det behövs jobbstimulerande åtgärder som stimulerar arbetsmarknaden nu, menar hon.
– Vi har allt hårdare konkurrens internationellt och rätt stora utflöden från bolagsskatten. Lägger man då infrastruktur, och forskning och bolagsskatt sammantaget då förbättrar man investeringsklimatet i Sverige. Och då kommer jobben, säger Borg.
”Lön och pension ska beskattas lika”
Att låna till en skattesänkning tycker Andersson är tveksamt.
– Anders Borg har nu behövt lägga pengar på att baxa småpartierna över 4-procentsgränsen. Då hamnar man i att låna till skattesänkningar.
Regeringen sänker skatten för pensionärer med i genomsnitt en femtiolapp i månaden. Något Borg tycker de ska vara glada över, men som Magdalena Andersson är kritiskt emot.
– Poängen med Anders Borgs politik är att vidga klyftorna. Han har kallat det arbetslinjen. En klyfta som ska vidgas är den mellan löntagare och pensionärer. Vi vill att lön och pension ska beskattas lika, säger Andersson.
Borg kontrade med motanklagelser:
– Socialdemokraterna vill att vi återgår till att man förtidspensionerar och ställer ut människor från arbetsmarknaden genom att höja skatterna på jobb och företagande.
Inget femte jobbskattavdrag
Det utlovade femte jobbskatteavdraget kom inte i denna budget heller. Anledningen är att regeringen vill vara försiktig, enligt finansministern.
– Vi skulle ha råd med satsningar på infrastruktur och forskning. Vi hade inte haft råd med det också, säger Borg.