Barnfamiljerna köar för att köpa 60-talsvillorna i tegel i stadsdelen Hälsinggården i Falun. Den starka efterfrågan på ett eget hus har drivit priserna i höjden och gjort köparna hetsigare.
– Husmarknaden i Falun är jättehet, berättar Hasse Östford från Skandiamäklarna och pekar mot ett hus längre ner på gatan som sålts med stor vinst.
– För några år sedan köptes det för 2,2 miljoner, men samma hus såldes i fjol för 2,8 miljoner. Så utvecklingen har ju gått väldigt fort.
Ny generation tar över
Under promenaden genom villaområdet stöter vi på en granne med barnvagn. Johan Blommé tillhör den yngre generationen som nu sakta håller på att ta över stadsdelen. Han berättar om jakten innan de fick sitt hus.
– Vi var på 20 visningar och var med och budade på 5 hus. Du blir ju benägen att höja lite extra för att man känner att det här var rätt. Det är bra att sätta en gräns för vad man klarar innan så man vet vilken nivå man ska lägga sig på, berättar han.
LÄS MER: FI vill skärpa amorteringskravet
Efter att ha förlorat många budgivningar så blir en del allt mer desperata. Tidigare väntade spekulanter tills visningen, nu hör många av sig och vill ha förhandsvisning och lägga bud redan innan, enligt Hasse Östfjord.
– Till slut så känner man bara att man måste ha något. Man höjer hela tiden gränserna. Det handlar om boende och alla människor behöver bo, säger han.
”Inte samma respekt för pengar”
Hemvändande dalmasar med pengar från försäljningar i Stockholm eller Göteborg höjer också temperaturen i en del budgivningar.
– Det är definitivt så att man inte har samma respekt för pengar längre. Det är så billigt att låna pengar. I budgivningar tidigare höjde man budet med 10-15.000, men idag kan du höja med upp till 150.000 kronor.
LÄS MER: Svensk lånefest hettar till
Vi går vidare och passerar en trädgård med studsmatta, där uteleksakerna ligger framme. I grannhuset tittar en äldre kvinna ut och svarar på Hasses fråga om hon funderar på att sälja.
– Ja, men inte nu. Vart ska jag då bo?
Det undrar också Anders Björnberg som just kört in på sin garageuppfart på samma gata. Han och hans fru har bott här sedan 1992.
– Det känns onödigt att vi bor två personer i det här huset på sju rum när så många unga människor behöver hus. Men ifall vi flyttar måste vi köpa en lägenhet för två miljoner. Får vi tre miljoner för huset så är det ingen större vinst, och då kan jag lika gärna bo kvar, säger han.
LÄS MER: Här ökar bostadspriserna mest
Efter att priserna nästan fördubblats i Dalarna på tio år. Kan uppgången fortsätta?
– Nej, nånstans finns det ju en gräns. Och nånstans måste ju en sån här bubbla spricka, säger Anders Björnberg.
Men Hasse Östfjord på Skandiamäklarna invänder och menar att priserna mer kommer plana ut.
– Uppgången är i grunden positiv. Den visar att staden skapat bra förutsättningar för att de som bor här ska trivas, säger han.