Boverket: Kostnaden för modulhus överdrivs

Uppdaterad
Publicerad

Hyran för ett modulhus är ungefär en tredjedel dyrare än hyran för en lägenhet i Turning Torso i Malmö. Det sade Pehr Granfalk, kommunalråd i Solna, om de tillfälliga bostäder som lyfts fram som en lösning på bostadsbristen för nyanlända. Men Boverkets beräkningar stödjer inte Granfalks påstående, visar Livekollens granskning.

Det var i en debatt i gårdagens Agenda som Pehr Granfalk (M), kommunalråd i Solna, sågade satsningen på modulbostäder. Han menade att de tillfälliga bostäderna blir Sveriges dyraste bostäder till sämsta standard.

– Det kostar ungefär 20.000 kronor kvadratmetern att bygga de här – hyran när det här är färdigställt är ungefär en tredjedel dyrare än vad det är i Turning Torso i Malmö, till exempel, sade Granfalk.

Livekollen

Kostnaden lägre enligt Boverket

Detta påstående valde SVT:s Livekollen att granska. Det visar sig att Boverket, en av de instanser som Granfalk hänvisade till i debatten, inte alls anser modulbostäderna kommer kosta så mycket som Granfalk hävdar.

Enligt Boverket kostar en modulbostad cirka 14.700 kronor per kvadratmeter att bygga, alltså ganska långt från de 20.000 per kvadratmeter som Pehr Granfalk hävdar.

Inte heller när det gäller hyran så instämmer Boverket i Pehr Granfalks påstående att det skulle bli en tredjedel dyrare att hyra en modulbostad än att hyra i Turning Torso. Enligt Boverket blir hyran för en modulbostad på 30 kvadratmeter cirka 5.200 kronor per månad om man räknar med att den står kvar i tolv år. Hyran för 30 kvadrat i Turning Torso landar på mer än så, ungefär 6.000 per månad. Skulle hyran dessutom bli en tredjedel dyrare, som Granfalk sade, så är Boverkets beräkningar för modulhusen alltså betydligt lägre.

”Inte intresserade av att bygga modulbostäder“

Det finns beräkningar som stöder Pehr Granfalks påstående. Enligt analysföretaget Evidens beräkningar blir det betydligt dyrare än vad Boverkets kalkyler säger att bygga och hyra modulbostäder. Sammanlagt kalkylerar Evidens med en byggkostnad på 23.234 kronor per kvadratmeter.

Evidens, som alltså räknar med betydligt högre kostnader för modulbostäderna, har gjort sina kalkyler på uppdrag av bland andra Sveriges Byggindustrier. Micael Nilsson, expert på bostadssociala frågor vid Boverket, säger att Evidens ”lagt sig väldigt högt i sina beräkningar”.

– Sveriges Byggindustrier är en lobbyorganisation som i första hand företräder de stora byggföretagen och de är inte intresserade av att bygga billiga modulbostäder, säger Micael Nilsson.

Han anser att modulbostäder ofta beskrivs alltför negativt.

– Man vill gärna i debatten få det att framstå som att det är undermåliga lägenheter, att det blir ghetton och så vidare. Så är det givetvis inte tänkt. Lägenheterna ska hålla hög standard och kvalité, säger Micael Nilsson.

Här kan du läsa hela Livekollens granskning i efterhand!

Olika beräkningar för modulbostäder

Boverkets beräkningar visar att en modulbostad på 30 kvadrat kostar cirka 14.700 kronor per kvadratmeter att bygga om man räknar med att modulen står kvar i tolv år. Tillkommande kostnader för till exempel markarbeten och moms är inkluderade. Enligt Boverket  blir hyran för en modulbostad på 30 kvadratmeter cirka 5.200 kronor per månad om man räknar med att den står kvar i tolv år. Boverket har räknat på vad modulbostäder skulle kosta utifrån konkreta planer i Västerviks kommun.

Analysföretaget Evidens kalkylerar med en sammanlagd byggkostnad på 23.234 kronor per kvadratmeter. I den kostnaden inkluderas också kostnader för till exempel markarbeten och moms. Hyran för en 1:a på 30 kvadratmeter beräknas i kalkylen bli 8.484 kronor per månad om bostaden finns i 10 år, om den får stå kvar i 15 år blir hyran 6.543 kronor per månad.

Att hyra en bostad i spektakulära Turning Torso kostar cirka 2.000 kronor per kvadratmeter. För en lägenhet på 30 kvadratmeter blir det cirka 6.000 kronor per månad i hyra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Livekollen

Mer i ämnet