Effektivare smuggling, fler våldsamma konflikter om territorium och ökad näthandel – det är några av trenderna på narkotikamarknaden, enligt Brå. Foto: TT

Brå: Illegal narkotikaförsäljning allt mer professionell

Publicerad

Revirbildning på den illegala drogmarknaden har ökat markant och narkotikaförsäljarnas konkurrens om områden leder till våldsamma konflikter. Samtidigt blir deras tillvägagångssätt allt mer professionellt.

Det framgår av en ny rapport från Brottsförebyggande rådet, Brå.

Den svenska narkotikamarknaden har genomgått stora förändringar sedan den senast undersöktes av Brå, 2007.

Aktörerna på den illegala marknaden blir allt mer organiserade och professionella. Bland annat har man effektiviserat införseln till Sverige genom att representanter för nätverken finns i transitländer för narkotikasmuggling, enligt rapporten. Tidigare har bland annat Nederländerna och Spanien pekats ut som sådana länder.

Kriminella gäng ”äger” områden

Kriminella nätverk eftersträvar nu också oftare monopol på försäljningen i ett visst område – främst i socialt utsatta sådana. Det leder till fler våldsamma konflikter mellan olika kriminella grupperingar. Vem som kontrollerar ett område skiftar också snabbare än tidigare, enligt rapporten.

– Samtidigt är det viktigt att inte bara betrakta narkotikamarknaden som präglad av våld och konflikt. Det som är mest framträdande i vårt material är snarare olika typer av samarbeten mellan individer, grupper och nätverk, säger Katharina Tollin, utredare på Brå, i ett pressmeddelande.

Näthandeln växer

Tillgängligheten har ökat genom försäljning via appar och sociala medier, och mer serviceinriktade leveransmetoder – till exempel utkörning av droger, enligt rapporten.

En del av narkotikaförsäljningen har flyttat till nätet – mellan 3 till 14 procent av den totala marknaden, enligt Brås uppskattning. Ett exempel är en darknet-sajt där kundernas beställningar skickas med vanlig post. Det har gjort det enklare för personer som saknar egna kontakter att köpa droger.

En analys av 10 000 köpare på sajten visar att många av dem bor i glesbefolkade områden i norra Sverige. Dessutom har de i högre utsträckning svensk bakgrund, och har högre inkomster, än genomsnittspersonen som döms för ringa narkotikabrott.

”Ingen på narkotikamarknaden kan känna sig säker”

Samtidigt har det senaste året flera stora gripanden och lagföringar gjorts till följd av polisarbete mot krypterade appar. Det har skapat en ökad otrygghet och osäkerhet för narkotikahandeln, enligt Linda H Staaf, chef för Noas underrättelsenhet.

”Tidigare hade säljare på marknaden en känsla av att vara onåbara, men vårt underrättelsearbete visar att ingen kan känna sig säker.” skriver hon till SVT i ett mejl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.