Skolkorridor, reporter, hand som scrollar på Tiktok

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
45 procent av niondeklassarna uppger att de har utsatts för brott det senaste året. Foto: Storyblocks/SVT

Brå: Lika vanligt att flickor och pojkar i årskurs 9 begår brott

Uppdaterad
Publicerad

45 procent av niondeklassarna uppger att de utsatts för brott det senaste året. Samtidigt uppger över hälften av eleverna i årskurs 9 att de själva begått brott – och andelen är för första gången lika hög för både pojkar och flickor.

Det visar den senaste skolundersökningen från Brå.

Brottsförebyggande rådet (Brå) har ställt frågor till niondeklassare om utsatthet och delaktighet i brott under de senaste tolv månaderna.

51,3 procent av eleverna i undersökningen uppger att de har begått ett våldsbrott, stöldbrott, skadegörelse eller narkotikabrott vid minst ett tillfälle det senaste året.

Andelen ligger ungefär på samma nivå som tidigare, men för första gången sedan mätningarna startade 2015 svarar lika många flickor som pojkar att de varit delaktiga i brott.

Enligt undersökningen är det vanligare att pojkar varit delaktiga i skadegörelse och våldsbrott, medan en något högre andel flickor varit delaktiga i stölder.

Totalt har 4 228 niondeklassare från över 400 skolor i landet besvarat enkäten.

Nära hälften utsatta

45,3 procent av eleverna som svarat uppger att de blivit utsatta för stöld, misshandel, hot, rån eller sexualbrott minst en gång under det senaste året. Andelen ligger på ungefär samma nivå som vid den senaste mätningen 2021, men tidigare har utsattheten legat på en högre nivå.

Pojkar och flickor uppger att de utsatts för brott i ungefär lika hög utsträckning. Vanligast är att utsättas för stöldbrott, enligt niondeklassarna som besvarat enkäten. Näst vanligast bland pojkar är att utsättas för misshandel, medan det bland flickor är att utsättas för sexualbrott .

De elever som svarar att de har utsatts för brott uppger ofta att det sker i skolmiljön.

Färre sexualbrott

Undersökningen visar också att utsattheten för fysiska sexualbrott ligger på den lägsta nivån, 12,5 procent, sedan 2015 då mätningarna startade.

”Det är färre unga som uppger att de blivit utsatta för fysiska sexuella kränkningar eller att de blivit tvingade till sexuella handlingar jämfört med tidigare undersökningar”, säger Aravella Lejonstad, utredare på Brå i ett pressmeddelande.

Samtidigt uppger fler än fyra av tio flickor att de fått oönskade bilder med sexuellt innehåll skickade till sig. Motsvarande andel bland pojkarna är drygt 11 procent.

Andelen unga som utsätts för kränkande kommentarer på nätet har också ökat avsevärt, enligt Brå. 37,2 procent av flickorna uppger att de blivit utsatta 2023, jämfört med knappt 30 procent under tidigare mätningar. Bland pojkarna har andelen ökat från runt 20 procent till 25,2 procent.

Skolundersökningen om brott

Skolundersökningen om brott genomförs vartannat år bland elever i årskurs nio.

I årets undersökning har 4 228 elever svarat på frågor om utsatthet för och delaktighet i brott under de senaste tolv månaderna

Det övergripande syftet med undersökningen är att beskriva utvecklingen av självrapporterad utsatthet för brott och delaktighet i brott över tid.

Källa: Brottsförebyggande rådet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.