• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT

BRÅ: Stök och oro på bibliotek och simhallar

Uppdaterad
Publicerad

I stort sett alla simhallar och bibliotek har upplevt bråk och stök från besökare det senaste året. Men variationen är stor, vissa verksamheter är mer utsatta och det är ofta en liten grupp personer som ligger bakom ordningsstörningarna, visar en kartläggning som Brottsförebyggande rådet gjort och som presenteras för regeringen i dag.

På de flesta simhallar har det förekommit någon form av bråk under det senaste året. Men variationen är stor. Simhallar med många besökare har mer problem. Många simhallar rapporterar också om hot, trakasserier och sexuella kränkningar, enligt rapporten.

På lite mindre än hälften av simhallarna har antingen besökare eller personal utsatts för våld. De allra flesta företrädare för simhallarna säger att det är samma personer som ligger bakom händelserna. Det är i huvudsak straffmyndiga pojkar och män. 

Hot och trakasserier

Bland biblioteken rapporterar alla om någon form av brott eller ordningsstörningar det senaste året, men precis som för simhallarna är variationen stor, bibliotek i större städer och tätorter är mer utsatta. På ungefär en tredjedel av biblioteken har det förekommit hot och trakasserier. Stölder har förekommit på tre av fyra bibliotek.  

I stort sett alla bibliotek har haft besökare som varit berusade och i vissa fall har det även förekommit narkotikaförsäljning. I flera intervjuer nämns att hemlösa ibland sover på biblioteken och använder de offentliga toaletterna som badrum. 

Otrygg situation för personalen

I första hand skapar händelserna en otrygg arbetssituation för dem som jobbar på biblioteken och simhallarna. Biblioteken behöver lägga mycket tid och resurser på att ta fram rutiner för hur personer och situationer ska hanteras.  Det innebär att scheman anpassas, att vissa rum kan stängas av och att vissa aktiviteter kan ställas in om det inte går att säkerställa att personalen är trygg. 

Även besökare påverkas av stök och oro för att utsättas för brott. Vissa väljer därför att besöka bibliotek och simhallar mer sällan, enligt rapporten.

Öppnar för tillträdesförbud

BRÅ lyfter i rapporten ett tidigare lagförslag om tillträdesförbud på simhallar och bibliotek riktat mot personer över 15 år om det finns risk för brott eller trakasserier. Det skulle kunna vara aktuellt eftersom de svarande uppgett att det ofta rör sig om återkommande personer i straffbar ålder, enligt BRÅ.

Samtidigt skriver myndigheten att de flesta bibliotek och simhallar har förhållandevis få händelser om året och de flesta av lindrig karaktär. För dessa skulle ett tillträdesförbud troligen inte vara aktuellt.

Så gjordes kartläggningen

Förekomsten av brott har kartlagts genom intervjuer med företrädare för simhallar och bibliotek som har fått uppskatta hur ofta ordningsstörningar förekommit de senaste 12 månaderna.  Utöver det har BRÅ gjort en analys av incidentrapporter från bibliotek och simhallar i Stockholms stad.

Intervjuerna gjordes mellan den 6 april och den 15 maj. BRÅ konstaterar att coronapandemin kan ha bidragit till något färre antal brott.

Källa: Brottsförebyggande rådet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.