Bråk om cannabisförsäljning bakom många dödsskjutningar

Uppdaterad
Publicerad

Konflikter om cannabisförsäljning är en av huvudorsakerna till de senaste årens många dödsskjutningar i Sverige. Handeln beräknas vara värd minst en halv miljard kronor och beskrivs som en ”basinkomst” för kriminella gäng i utanförskapsområden.

– Grundproblemet är att vi har unga män som är väldigt lättkränkta. De löser konflikter genom att hota och skjuta varandra, säger Erik Ahnlund, polis i Rinkeby.

Vid ingången till ett parkeringshus i Stockholmsförorten Tensta granskar polisinspektör Erik Ahnlund innehållet i en colaburk som står övergiven på en hylla och trevar med händerna ovanpå en dörrkarm.

– De gömmer ofta saker här ifall de skulle bli kontrollerade av oss. Ju mer vi jobbar mot dem, desto mer anpassar de sig, säger han.

Erik Ahrnlund beskriver hur cannabisförsäljningen som förr sköttes av några få aktörer nu delats upp på fler, efter att flera langare gripits och fått längre fängelsestraff med försäljningstapp som följd.

– Nu är de fem, sex stycken där en har narkotikan, en annan sköter pengarna, en tredje möter upp kunden och två håller utkik. Så det blir en allt större utmaning för oss att jobba mot detta.

Säljer cannabis öppet

Enligt Erik Ahnlund har cannabishandeln i Tensta Centrum blivit alltmer synlig de senaste åren. Gäng med unga män, vissa maskerade, står i grupper och säljer på platser där övriga invånare ska passera på väg till jobbet och lämning på förskolan.

– Det påverkar de boende. Gängen har en ganska hård attityd, de skriker saker och skapar en destruktiv miljö som är väldigt dålig för andra ungdomar i området att se. De dras lätt in i det, säger han.

Enligt Ahnlund märks det även av ett stort missnöje bland lokalbefolkningen kring försäljningen.

– Vi får mycket information av de som bor här om portar, källare och garage som vi hela tiden kontrollerar. Vi märker att det finns ett otroligt stort behov av hjälp.

Över 40 dödades

Förra året dog över 40 människor och över 140 skadades i skjutningar som huvudsakligen är kopplade till uppgörelser mellan kriminella gäng runt om i Sverige. Enligt polisen finns två huvudsakliga orsaker till skjutningarna.

– Den första är cannabishandel, men även annan narkotikahandel. Den andra orsaken handlar mer om heder, när någon känner sig kränkt eller baktalad, säger Stewe Alm, polis och narkotikaexpert på Nationella operativa avdelningen.

Cannabis är den illegala drog som är mest spridd över landet. Enligt försiktiga beräkningar omsätter handeln minst en halv miljard kronor per år. I en rapport från polisen om gängrelaterad brottslighet beskrivs handeln med cannabis som en ”basinkomst” för kriminella aktörer i utsatta områden.

– Grundproblemet är att vi har unga män som är väldigt lättkränkta. De löser konflikter genom att hota och skjuta varandra, säger Erik Ahnlund.

En grogrund för konflikter

Just i Rinkeby där Erik Ahnlund arbetar har cannabishandeln sedan länge varit en grogrund för konflikter som lett till flera dödsskjutningar i området.

– Det finns flera kriminella grupperingar som säljer och gränsen dem emellan kan vara flytande. De som är kompisar ena dagen kan plötsligt byta sida nästa dag.

Enligt Erik Ahnlund är det ofta tonårskillar som langar, vissa så unga som 15 år.

– De som står på gatan och säljer narkotika kan säkert dra in tiotusen kronor per dag. Det är väldigt mycket pengar, som unga människor snabbt vänjer sig vid.

”Legalisering inte rätt väg”

På flera håll i världen diskuteras eller införs nu legalisering av cannabis, bland annat som ett sätt att försvaga den organiserade brottsligheten genom att ta ifrån dem deras inkomster och för att frigöra resurser för polisen som kan fokusera på andra brott än cannabisanvändning. Enligt författaren bakom en ny bok om drogkartellernas ekonomi har legaliseringen inneburit ett hårt slag mot deras verksamhet.

Polisens narkotikaexpert Stewe Alm tror dock inte att legalisering av cannabis vore en fungerande lösning i Sverige. Gängen skulle bara hitta andra försörjningssätt, menar han.

– Kriminalitet handlar om att tjäna pengar. Kan man inte tjäna pengar på att sälja cannabis försöker man få in pengar på något annat.

Stöd till föräldrarna

Christoffer Bohman, biträdande lokalpolisområdeschef i Rinkeby, tror inte heller att en legalisering vore en bra lösning för att komma åt gängbrottslighet och dödsskjutningar.

– Det skulle inte göra någon skillnad för oss. Vi skulle fortsätta jobba mot samma individer. De skulle bara hålla på med andra saker och konflikterna skulle fortsätta om annan handel. Personrån och annan brottslighet skulle förmodligen öka, säger han och menar att gängproblematiken främst bör bemötas genom andra åtgärder.

– Stöd till föräldrar så att de kan vara mer närvarande, bra förskolor och skolor, en jobbmarknad som är mer åtkomlig för unga i dessa områden och en polis som jobbar aktivt mot nätverken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.