Foto: Sameer Al Doumy/TT

Storbritannien rasar mot franska sanktioner – bråket om fisket fortsätter

Uppdaterad
Publicerad

Backa från era fiskekrav inom 48 timmar – annars blir det konsekvenser. Det är Storbritanniens senaste bud i storbråket med Frankrike om fiskerättigheter.

Sedan britterna röstade för utträde ur EU för fem år sedan har ett gammalt bråk blossat upp. Konflikten handlar i grunden om vem som ska få fiska var – såväl Storbritannien som Frankrike vill begränsa den andres rätt att fiska på deras vatten.

Den franska regeringen hotar att införa sanktioner från och med tisdag, som bland annat skulle innebära striktare kontroller av brittiskt gods. Därtill vill man förbjuda brittiska fartyg och båtar från att lägga till i vissa franska hamnar. Skälet är att man anser att franska fiskare tilldelas för få fiskerätter utanför Storbritanniens kust. Därtill kvarhåller man en brittisk fiskebåt i Le Havre, som ska ha fiskat på franskt vatten utan tillstånd.

”Orimliga hot”

Det franska utspelet om sanktioner har väckt ilska i grannlandet. I en intervju med tv-kanalen Sky News kallar den brittiska utrikesministern Liz Truss de planerade sanktionerna för ”helt orimliga hot”.

– Fransmännen har betett sig orättvist. Det är inte i enlighet med handelsavtalet, säger utrikesministern och syftar på britternas avtal med EU som reglerar handeln efter utträdet.

Hon hotar med att Storbritannien kan svara med egna åtgärder, inom ramen för handelsavtalet, om Frankrike går vidare med sina sanktioner.

– Det är det vi tänker göra om fransmännen inte backar, säger Liz Truss.

Fruktlöst toppmöte

Under G20-mötet i Rom förra veckan möttes ländernas ledare, Boris Johnson och Emmanuel Macron, i en dryg halvtimme för att diskutera fiskefrågan. De ska dock inte ha nått någon ny överenskommelse om fisket.

Tidigare har britterna kallat upp den franske ambassadören för att protestera mot Frankrikes hot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.