Branden i återvinningscentralen i Högdalen under kontroll

Uppdaterad
Publicerad

En brand i en industrilokal i Högdalen i södra Stockholm spred sig under lördagsförmiddagen till Högdalstoppen, och MSB:s helikoptrar fick kallas in från Jönköping för att vattenbomba terrängen.

Räddningstjänsten larmades till Högdalen efter en hög smäll vid återvinningscentralen.

– Det är en fullt utvecklad brand med en kraftig rökutveckling, och flera enheter är på plats. Fem stationer är inblandade och två ledningsfordon är på platsen, sa Storstockholms brandförsvar till SVT på förmiddagen.

Byggnaden som brann var enligt ledningsoperatör Lars Lindberg på räddningscentralen ett slags lager med pappersavfall. Den har kollapsat och förstörts totalt.

Spred sig till terrängen

Byggnaden vätter mot Högdalstoppen, dit branden spred sig mitt på dagen.

– Det brinner såpass mycket att vi fått godkänt från MSB att få hjälp med helikoptrar från Jönköping, sa Tommy Wållberg, ledningsbefäl på räddningscentralen.

Omkring klockan halv tolv anlände helikoptrarna till platsen, och vattenbombade terrängen under någon timme, tills brandmän från marken kunde ta över.

Kraftvärmeverket Högdalenverket, som ligger i närheten, var enligt Lars Lindberg aldrig hotat.

Gasflaskor försvårade

I intilliggande lokaler hittade räddningsarbetare gasflaskor, vilket försvårade släckningsarbetet. Men branden spred sig inte till närliggande lokaler i industriområdet. 

– Vi har fortfarande inga uppgifter om hur branden startade, säger Lars Lindberg, ledningsoperatör på räddningscentralen.

På kvällen var en brandstation kvar på platsen för att kolla av.

– Vi kommer förmodligen att kunna lämna över den till återvinningscentralen under sen kväll, sade Lars Lindberg vid 19.30-tiden.

Det finns i nuläget inga uppgifter om några skadade personer, och enligt polisen var lokalen utrymd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.