Håbo kommun är sämst i klassen i Uppsala län när det gäller antalet legitimerade lärare i grundskolan. Detta enligt den senaste statistiken från Skolverket.
Riksgenomsnittet låg på drygt 71 procent medan snittet i Uppsala län låg på knappt 69 procent. I Håbo kommuns grundskolor hade man knappt 56 procent legitimerade lärare terminen 2016/2017.
– Det är bekymmersamt att så många lärare saknar formell behörighet och på sikt kan det leda till negativa konsekvenser för eleverna, säger Lee Gleichman Linnarsson, undervisningsråd på Skolverket.
– Jag kan tänka mig att en av orsakerna är närheten till Stockholm. Vi har stor konkurrens med de kommuner som ligger närmare. Vi ligger på pendeltågsavstånd och det gör att en del lärare väljer att arbeta i andra kommuner, säger Elisabeth Forsberg, barn- och utbildningschef i Håbo kommun.
Bara hälften av lärarna legitimerade
SVT har jämfört statistik från Skolverket som gäller lärare med legitimation, behöriga att undervisa i minst ett ämne. I Håbo var det Grönadalenskolan i Bålsta som hade minst antal legitimerade lärare. Av knappt 36 tjänster hade bara runt hälften av lärarna legitimation 2016-2017. I Håbo kommun menar man att statistiken är missvisande.
– Utmaningen för oss är att hitta lärare som har legitimation i exakt rätt ämnen, säger Elisabeth Forsberg.
– Vi kan få tag på lärare som har behörighet i svenska, geografi, samhällskunskap och historia men inte i religion. Då ska vi få tag på en lärare som har behörighet bara i religion. Där finns det en problematik idag, säger Jonas Andrae Johansson, rektor på Gröna dalenskolan i Bålsta.
– Grundtanken med hela reformen är att det spelar roll om man har legitimation, på samma sätt som att ingen av oss kanske vill gå till en läkare utan legitimation, säger Lee Gleichman Linnarsson på Skolverket.