• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Niklas Eklund, sprututbytesansvarig inom Svenska brukarföreningen, demonstrerar hur Naloxon ges vid Sergelstorg i Stockholm. Foto: SVT

Brukare protesterar mot trögstartat Naloxon-program

Uppdaterad
Publicerad

Det skånska Naloxon-programmet dröjer, trots att beslutet klubbades i mars. Det tar för lång tid, anser Svenska Brukarföreningen som nu tagit saken i egna händer och i protest själva delat ut Naloxon på fem platser i Sverige.

När det gäller narkotikadödlighet ligger Sverige näst högst i topp i hela EU, sett till antal invånare. En lösning för att minska dödligheten när det gäller opiatbaserade droger, som till exempel heroin, är läkemedlet Naloxon (se fakta).

Naloxon-program rullar sedan några år tillbaka i både Norge och Danmark, med goda resultat för minskad narkotikadödlighet. I mars bestämdes att Skåne blir först ut med ett treårigt pilotprojekt i Sverige.

Naloxon

Beslutet innebär en milstolpe för narkotikarelaterad skademinimering men Svenska Brukarföreningen anser också att politikerna inte agerar tillräckligt snabbt. Med anledning av den årliga internationella brukardagen den 21 juli har man därför under torsdagen hållit protestaktioner i Stockholm, Linköping, Göteborg, Lund och Örebro där man delat ut Naloxon-doser i injektionsform. Läkemedlet har donerats till föreningen av en amerikansk välgörenhetsorganisation.

– Det dröjer alldeles för länge. För alla andra är det politik, men för oss är det är blodigt dödligt allvar. Vi vill överleva, vi vill inte dö, säger ordföranden i Svenska Brukarföreningen Berne Ståhlencrantz.

Aktionen kan innebära ett brott mot lagen om handel med läkemedel, men Berne Ståhlencrantz är inte orolig.

– Vad jag har hört av de advokater jag talat med går det under läkemedelsförordningen,  och straffvärdet är i värsta fall böter.

Licensansökan ej inskickad

För att landstinget i Skåne ska kunna börja dela ut Naloxon behövs klartecken från Läkemedelsverket, ett såkallat licenstillstånd. Men trots att det snart gått fyra månader sedan beslutet om att – som det heter i beslutet från Region Skånes Hälso- och sjukvårdsnämnd –  ”snarast påbörja” pilotprojektet, har ännu ingen ansökan om licens för preparatet skickats iväg till Läkemedelsverket. 

Finns ej som nässprej ännu

Enligt kommunalråd Anders Åkesson (MP) som varit med och drivit frågan i Skånes hälso- och sjukvårdsnämnd kommer en licensansökan att gå iväg till Läkemedelsverket i augusti.

– Det har pågått en process kring hur en klinisk prövning ska läggas upp. Läkemedlet finns i nuvarande form endast för injektion, men man inväntar en form som ska tas som nässprej.

Nässprej används både i de danska och norska Naloxon-programmen. Där har man utgått från preparatet i injektionsform, men istället för injektionsnål helt enkelt monterat på ett konformat spridningsmunstycke för näsgången.

”Svensk lagstiftning dröjer”

Varför kan man i Sverige inte använda samma lösning som i exempelvis Danmark?

– I Danmark har man en annan lagstiftning. Där har man bara dragit igång det, säger Anders Åkesson och menar att skillnaden mellan danskt och svenskt förfarande på sätt och vis också sätter fingret på den svenska narkotikalagstiftningen.

– Jag kan uppleva det som att missbruksvården i Sverige har inslag av visionen om det narkotikafria samhället, repression och den dömande inställning det innebär. Därför har det också tagit lång tid. I Sverige har det tagit trettio år att få till en lagstiftning som möjliggör sprutbyte. Trots att det finns goda vittnesmål om att det begränsar både hepatit och hiv så finns det fortfarande landstings- och kommunpolitiker som är emot det, säger han och tillägger:

– Vår ambition i Skåne är naturligtvis att genomdriva detta. I Skåne finns en total politisk enighet i frågan.

Kan delas ut tidig höst

Enligt Läkemedelsverket tar det ungefär en vecka att utfärda en licens från det att en komplett ansökan kommer in.

Givet att Läkemedelsverket godkänner ansökan, när kan första dosen Naloxon nå svenska gator?

– Vi har redan haft en djup och bred dialog med ett eller två företag som ompaketerar läkemedlet till nasal form. Det är min förhoppning att vi kan ha ett sådant på plats under tidig höst, säger Anders Åkesson.

Nationellt program ej aktuellt

Folkhälsominister Gabriel Wikström sade tidigare i år att det inte är aktuellt med ett Naloxon-program på nationell nivå, men att han välkomnar att landstingen tar saken i egna händer.

I Stockholm bevakar man den skånska utvecklingen med stort intresse. Men man nöjer sig med att stå vid sidan och  ”anser därför inte att det är lämpligt och effektivt att starta ytterligare ett projekt runt användande av Naloxon nässpray”, som det heter det i ett tjänsteutlåtande från Stockholms läns landstings hälso- och sjukvårdsförvaltning.

Bör delas ut till brukare

I en studie vid Lunds Universitet från 2013 där personer med heroinberoende ingår säger sig nästan samtliga ha bevittnat andra människors överdoser. Ofta tillkallas inte ambulanspersonal, i rädsla över att polis samtidigt ska dyka upp och göra gripanden. Många gånger är de åtgärder som sätts in för att hjälpa den förgiftade inte tillräckliga eller rent opassande. I studien uppger 90 procent att de gärna skulle ha tillgång till Naloxon.

Martin Kåberg, infektionsläkare och Medicinskt ansvarig för sprututbytet i Stockholm, menar att ett nationellt Naloxon-program är en viktig komponent i uppgiften att få ned den höga narkotikadödligheten i landet. 

– Att dela ut Naloxon till den grupp som faktiskt är i närheten av en överdos är extremt viktigt. Då har man direkt en behandling på plats. Jag tror att det är en jätteviktig faktor i själva handhavandet att försöka komma vidare med att minska överdödligheten i narkotika och framförallt opiater. Jag är också positivt inställd till att man skulle ha en bred satsning nationellt och inte bara i två städer, säger Martin Kåberg.

Naloxon

Naloxon är ett läkemedel som används inom vården för att häva överdoser av opiater, oftast heroinöverdoser. Medlet ger ingen ruseffekt och är helt verkningslöst på personer som inte har tagit en opiat.

Läkemedlet delas för närvarande ut till missbrukare och personer i deras närhet i sju europeiska länder: Danmark, Tyskland, Estland, Spanien, Italien, Storbritannien och Norge, samt i flera städer i USA och Australien.

I Sverige används naloxon bara inom sjukvården. På flera andra håll i världen har även polisen tillgång till läkemedlet eftersom de oftast är först på plats när någon tagit en överdos.

Det finns ännu få utvärderingar av hur många liv som har räddats genom naloxonprogram. Nyligen gjordes en amerikansk undersökning bland 48 distributörer som visade att över 10.000 dokumenterade överdoser hade hävts, enligt EMCDDA.

Enligt världshälsoorganisationen, WHO, skulle runt 20.000 liv kunna räddas varje år bara i USA om läkemedlet var mer spritt i landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Naloxon

Mer i ämnet