Busch efter Vattenfalls besked: Illavarslande

Uppdaterad
Publicerad

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) är kritisk till att Vattenfall flaggat för att ännu ett vindkraftsprojekt, Kattegatt Syd, kan behöva pausas.

– Det är illavarslande, säger Busch under en pressträff.

Vattenfall har tidigare i år meddelat att man pausar vindkraftsprojektet Kriegers Flak. Nu har man även varnat för att vindkraftsprojektet Kattegatt Syd kan behöva pausas.

– I ett läge där Sverige behöver öka produktionen, men också öka elproduktionen på ett sätt som möjliggör mer konsumtion, är det klart att det är illavarslande, säger Busch enligt TT.

Regeringen har noterat att många kraftproducenter sliter med investeringskalkylerna nu. En anledning är volatila elpriser, enligt Busch.

– Man vet inte om man ska räkna på minuspriser, då går det inte att investera i ny produktion, eller fyra kronor per kilowattimme. Det fluktuerar så mycket att man inte vet vad man ska göra investeringskalkylen på, och det måste vi åtgärda, säger energi- och näringsministern.

Även LKAB har pausat

Samtidigt har den statliga gruvjätten LKAB meddelat att man pausar delar av sin produktion av fossilfri järnsvamp i Kiruna, vilket innebär att det kommer att behövas betydligt mindre elproduktion i norr än tidigare beräknat. Detta gör dock inte Busch allt för oroad.

– De skjuter ju det här på framtiden, det är inte så att de säger att det här inte ska bli av. Det är positivt att planen fortfarande ligger fast, säger hon.

Anledningen till denna paus är enligt TT att LKAB vill prioritera fyndigheten Per Geijer och de sällsynta jordartsmetaller som hittats där.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.