Som parti har Kristdemokraterna sedan länge övergivit sitt abortmotstånd. Numera står partiet helt bakom den svenska lagstiftningen i abortfrågan. Ändå fortsätter den här frågan att skapa problem för partiet.
En förklaring är att det inom Kristdemokraterna finns en grupp medlemmar som vill se en strängare abortlagstiftning. De har genom åren gett uttryck för detta i debattartiklar, intervjuer och ibland i motioner till Kristdemokraternas riksting.
Det är i ljuset av detta Lars Adaktussons agerande ska ses. Hans närvaro på ultrakonservativa möten och hans sätt att rösta i abortfrågor under tiden som Europaparlamentariker väcker frågor om Kristdemokraternas politiska linje i frågan.
Kan skada trovärdigheten
Lars Adaktusson är nämligen inte bara riksdagsledamot och före detta EU-parlamentariker. Han är också partiets andre vice ordförande och ingår därmed i den yttersta partiledningen. En partiföreträdare på den positionen måste förutsättas stå bakom partiets politik, inte minst i en för Kristdemokraternas så kontroversiell fråga som aborträtten.
Uppmärksamheten kring Adaktussons agerande skadar därmed trovärdigheten i Ebba Busch Thors utfästelser att partiet helt och fullt står bakom den svenska abortlagstiftningen. Därmed skadas hela partiet i ett läge när bara några dagar återstår till EU-valet.
Lars Adaktusson själv menar att han röstat nej för att han inte anser att EU har med abortfrågan att göra. Andra parlamentariker har med samma motivering valt att lägga ner sin röst.
Ingen större fråga
Abortfrågan i sig är ingen större politisk fråga för svenska väljare. Aborträtten ses av de allra flesta som självklar och endast en liten del av väljarna vill se strängare regler.
Det innebär att den debatt som nu sker framför allt skadar Kristdemokraterna genom att den skymmer andra politiska frågor som partiet vill diskutera. Men den kan också sätta käppar i hjulet för Ebba Busch Thors egna planer att göra sig själv till den borgerliga feminismens främsta banérförare.
Hittills har det varit en ganska lyckosam kampanj. Det innebär också en tydlig förändring i svensk jämställdhetsdebatt där borgerliga politiker oftast tvingats inta en mer defensiv hållning.
”En sorts borgerlig feminism”
Ebba Busch Thor har tvärtom lyckats med konststycket att som konservativ politiker gå på offensiven i jämställdhetsfrågor. Med sig själv som exempel driver hon en sorts borgerlig feminism där kvinnan är stark, framgångsrik och tar för sig, lever jämställt och samtidigt tar hand om sina barn.
En del av förklaringen till att den här strategin fungerat är förmodligen den nykonservativa vind som blåser inom delar av opinionen. En annan att Ebba Busch Thor personligen uppfattas bottna i det politiska budskapet.
Därför är uppmärksamheten kring Lars Adaktussons sätt att rösta i Europaparlamentet i abortfrågor en obehaglig debatt för Ebba Busch Thor, några dagar före EU-valet.