Att få ner energianvändningen i hus räknas som en nyckelåtgärd i den nya gröna giv som ska göra EU klimatneutralt.
Byggnader står idag för 40 procent av unionens energianvändning, ofta från olja, gas och kol. Byggnadssektorn beräknas totalt orsaka mer än en tredjedel av utsläppen inom EU som därför satsar stort på energieffektivisering framöver.
– 90 procent av de byggnader som finns i Europa idag kommer att finnas kvar om 30 år. Därför måste vi jobba med de befintliga bestånden, säger Tove Malmqvist Stigell.
Kopplat till uppvärmning och drift
Sverige har bättre isolerade hus än många andra länder och har fasat ut oljeuppvärmningen. Vi använder också mycket fjärrvärme som mer och mer kommer från förnyelsebara energikällor. Tove Malmqvist Stigell ser ändå en stor klimatnytta med att energieffektivisera svenska hus.
– Fortfarande kan runt 20 procent av Sveriges utsläpp kopplas till bygg- och fastighetssektorn. En stor del av dessa utsläpp är kopplat till uppvärmning och drift av byggnader.
Kan förhindra elbrist
Många flerfamiljshus i Sverige har stora renoveringsbehov, inte minst miljonprogrammen. De lämpar sig utmärkt för att energieffektiviseras när de ändå ska renoveras, anser Tove Malmqvist Stigell.
Om fler byggnader får ner sin energianvändning kan det också bidra till att förhindra framtida elbrist i Sverige, menar hon.
– Det är ju ett sätt att minska det totala elbehovet och att dämpa effektbristen.