Riksdagen har tagit beslut om att uppmana regeringen att ta fram en handlingsplan för att helt utrota livmoderhalscancer inom fem till sju år. Cancerformen drabbar cirka 500 kvinnor varje år, 150 av dem dör.
Sissi Hamnström Cole är patientföreträdare vid cancercentrum sydöst och själv fri från cancer sedan 2015. Men det krävde en total hysterektomi, strålning och cystostatika för att komma dit. Hon hade uteblivit från cellprovtagningarna i många år.
– När jag väl började gå upptäcktes det att jag hade cellförändringar och en HPV-infektion. Gynekologen som jag gick hos då testade mig för HPV-virus, vilket inte alla gjorde då, säger Sissi Hamnström Cole.
Efter att ha tagit bort delar av livmodertappen fick hon beskedet om livmoderhalscancer.
– Jag hade hört talas om cellförändringar men hade inte tanken att jag skulle kunna drabbas av cancer, säger hon.
Biverkningar resten av livet
I dag är hon efter behandling fri från cancern men problem med lymfödem i benen kvarstår.
– Det är fruktansvärt jobbigt att gå igenom operation och efterföljande behandling. De biverkningar man riskerar att råka ut för har man resten av sitt liv, säger hon.
”Otroligt viktigt”
Hon är glad över dagens besked från riksdagen och hoppas att en handlingsplan kommer bli verklighet. Men mycket annat måste till menar hon, mer pengar till vården, möjlighet att testa sig för hpv-virus hemma.
– Det är otroligt viktigt, det här är ju en av få cancerformer som kan utrotas. Hade den här möjligheten funnits att bli vaccinerad och att man kunnat följa upp tidigare hade jag kanske sluppit det här.