Tusentals cancerfall kan ha missats till följd av pandemin

Publicerad

Sedan coronapandemins början har nyupptäckta cancerfall minskat. Det kan handla om 3 500 odiagnostiserade fall på grund av uppskjuten cancervård, visar en rapport från landets regionala cancercentrum, RCC.

– Det är viktigt att man söker vård om man har symptom eller tecken på cancer, säger cancersamordnaren Hans Hägglund.

Mellan mars och augusti i år har 12,5 procent färre cancerfall upptäckts än året innan. De bakomliggande orsakerna uppges vara att färre än vanligt har sökt vård och att screeningar har ställts in, vilket även Sveriges Radio Ekot rapporterat.

– Det är färre som har sökt upp vården för symptom eller tecken på cancer, säger Hans Hägglund, nationell cancersamordnare på Sveriges kommuner och regioner, SKR, och ordförande för RCC.

Cancervården i stort har varit prioriterad under den här perioden och fungerat väl, enligt Hans Hägglund, men tillfälliga nedstängningar och neddragningar av screeningverksamheter har bidragit till färre upptäckta cancerfall.

Screening återupptas

Bröstcancerscreeningen sker på 29 vårdenheter, där mer än hälften har pausat helt eller dragit ner under en period. Screeningen för livmoderhalscancer har också pausats i flera regioner.

– Men nu är bröstcancerscreeningen igång igen med vissa restriktioner. När det gäller livmoderhalscancer är den inte igång överallt ännu.

Ju tidigare cancer upptäcks desto bättre prognos och livskvalitet efter behandlingen blir det för patienten. Därför kan det vara allvarligt om diagnoser blir fördröjda.

– Vi vet inte exakt vilka tumörtyper det handlar om här. Är det bröstcancer som har en ganska god prognos kan man ge lite extra behandling och då ökar nog inte risken att dö. Men andra cancertyper med snabbare förlopp kan innebära sämre prognos och ett ökat antal döda på grund av det, säger Hans Hägglund.

Uppmaningen: Sök vård

För att få en klarare bild behöver man analysera vilka diagnoser och cancertyper det handlar om, hur aggressiva tumörerna är och vilken ålder patienterna har.

– Det viktiga nu är att vi uppmanar alla att söka vård om de har symptom eller tecken på cancer, och får man en kallelse till screening så ska man gå på den, säger Hans Hägglund.

Vad tänker du om att screening ställdes in, hade det kunna undvikas?

– I det skede vi befann oss i då, med en snabb smittspridning och ett lågt kunskapsläge om viruset var den sammanlagda bedömningen att det var klokast. Men inför nästa kris är det viktigt att vi, nu när vi vet mer, kan ha en dialog om hur screeningen på bästa möjliga sätt ska kunna upprätthållas även under kristider.

Om statistiken

De 14 laboratorierna sköter mikroskopisk diagnostik av misstänkta tumörer för ungefär 55 procent av landets befolkning. I rapportens sammanställning saknas således data från ett antal regioner. Uppgifterna från de vårdgivare som ingår i rapportens sammanställning är dock att betrakta som mycket säkra, så sammantaget ger rapporten ändå en god fingervisning om hur omfattningen av de uppskjutna vårdbehoven inom svensk cancervård ser ut.

Källa: RCC

Alarmsymtom – då ska du sökta vård

Några av de välkända alarmsymtomen för cancer är:

  • Anemi
  • Blodig upphostning (hemoptys)
  • Knuta i bröstet
  • Knöl i prostatan (upptäcks vid prostatapalpation, ofta efter PSA-prov)
  • Postmenopausal gynblödning
  • Sväljsvårigheter (dysfagi)
  • Synligt blod i avföringen
  • Synligt blod i urinen (makroskopisk hematuri)

Källa: RCC

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.