42-årige Ridvan Trepcas sista operation var planerad till april. Då skulle läkarna ta bort hans stomi och återställa tarmarna. Efter en 17 månaders kamp mot cancern, med fem operationer och 12 cellgiftsbehandlingar, såg han ett slut på den tuffa perioden. Men plötsligt slog coronaviruset till mot Sverige och sjukvården.
– Jag förstod direkt att den sista operationen inte skulle bli av, säger Ridvan Trepca.
Tusentals färre operationer
Han är inte ensam. Sen mitten på februari har antal planerade operationer minskat med 63 procent, bara förra veckan utfördes 5 000 färre planerade operationer än normalt enligt svenskt perioperativt register, SPOR.
– Det är väldigt stor del av alla ingrepp som inte kommer blir av nu, det är egentligen bara cancerkirurgin som vi har plats för, säger Gunnar Enlund, biträdande registerhållare på SPOR och till vardags överläkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala.
Långa operationsköer
Resultatet blir att det nu byggs upp långa operationsköer som det kommer att ta lång tid att ta hand om. Det innebär också ett stort lidande för många patienter.
– Det handlar till exempel om höftoperationer, det är människor som har ont för varje steg de tar och nu måste de vänta i flera månader till eller kanske ännu längre. Vi vet inte hur lång tid det kommer att ta, säger Gunnar Enlund.
Ridvans situation är inte längre akut och i samråd med sin läkare kom de fram till att skjuta fram operationen till hösten.
Ett självklart beslut
Trots att det var jobbigt så var beslutet självklart för Ridvan.
– Den hjälpen jag har fått av svensk sjukvård kommer jag aldrig kunna ge tillbaka. Det är självklart att jag ställer upp med att inte belasta vården just nu, säger han.
I videoklippet berättar Ridvan om sin kamp mot cancern och vilka konsekvenser den inställda operationen får för hans liv.