”Centerpartiet är på väg att bli irrelevant”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Centerpartiets tapp i SVT/Novus indikerar att Annie Lööfs efterträdare går en besvärlig tid till mötes. Nej till samarbete med de rödgröna i opposition och en stängd dörr högerut riskerar att göra partiet irrelevant.

Men viktigast för Centerpartiet nu är att förnya politiken så att SD-motståndet inte blir den enda frågan partiet förknippas med. 

Elisabeth Marmorstein

Inrikespolitisk kommentator

När Annie Lööf (C) aviserade sin avgång, blott fyra dagar efter valet, målade hon upp en ljus väg framåt för det parti hon lett i elva år:

”Centerpartiet har väldigt stora möjligheter att växa som det enda liberala oppositionspartiet till en regering som lutar så starkt åt höger”, sa hon med eftertryck.

Men det är högst tveksamt om det finns anledning till Lööfsk optimism. Centerpartiet backade mest av alla i valet, där tappet på landsbygden är det som svider mest. Det gamla bondeförbundet fick se sig omsprungna av Sverigedemokraterna när det gäller stödet bland jordbrukare, enligt SVT:s vallokalsundersökning. Och bara 41 procent av de som röstade på Centerpartiet 2018 gjorde det i år, ett resultat som bara slås av Liberalerna.  

Dagens mätning, den första sedan valet, innebär ingen lindring av valresultatets baksmälla. Med en nedgång på en procentenhet ligger C nu på samma nivå som i valrörelsens inledning. Och väldigt långt ifrån de 20 procent 2022 som Annie Lööf (C) siktade på när hon var ny som partiledare. 

Valnederlaget har fått somliga att undra om inte Centerpartiet är på väg att söka sig tillbaka till ett samarbete högerut. Men så länge det innebär förhandlingar med SD är det en omprövning som få inom C efterlyser. Att vara det enda borgerliga partiet som säger nej till ett samarbete med SD har stark intern uppslutning.

Med den premissen finns flera utmaningar för nästa partiledare:

Förnya politiken 

Att bara vara emot något, i Centerpartiets fall SD, är sällan en väg till framgång. Motståndet behöver konkretiseras och kombineras med tydlig sakpolitik. Redan nu går det att urskilja några frågor som lär vara i fokus för förnyelsen: jobb och företagande, grön omställning utifrån ett näringslivsperspektiv, bättre förutsättningar att leva på landsbygden och en rättspolitik som värnar integriteten.  

Hitta var de hör hemma 

Även om Centerpartiet siktar på en självständig roll och inte avser att kroka arm med de rödgröna i opposition behöver de på sikt bestämma sig för var de hör hemma. Lovsången till “den breda mitten” var inne på sista versen redan i valrörelsen så den dängan behöver uppdateras om den ska fungera 2026. Att många centerpartister drömmer om en återuppstånden allians borde inte ha undgått någon, men det styr de inte själva över. Det avgörs bland annat av hur väl regeringssamarbetet till höger fungerar. 

Sluta klyftan parti-väljare 

En viktig del i Annie Lööfs (C) projekt var att gifta ihop den gamla bonderörelsen med storstadscentern där liberalismen skulle utgöra kittet. Men att ta den liberala ledartröjan i sakfrågorna gav inget lyft. Istället blev det kampen mot SD som kom att definiera Centerpartiet som ett idéburet och principfast liberalt parti. Och det gav nya väljare, som inte sällan definierar sig som vänster. Men de partiaktiva är mer höger, i synnerhet i avgörande frågor som ekonomisk politik och arbetsmarknadspolitik. Den klyftan kunde Annie Lööf överbrygga men det lär bli svårare för en ny partiledare. 

Centerpartiets tapp är den enda statistiskt säkerställda förändringen i SVT/Novus, men något att hålla ögonen på framåt är utvecklingen för de tre stora partierna som alla ökar en smula och tappet för de minsta där Liberalerna sticker ut med sina 4,1 procent. De taktikröstare som räddade kvar partiet i riksdagen har sannolikt vänt hemåt igen vilket understryker att L nu behöver bli relevanta på egna meriter. Möjligen underlättas det av liberala ministerposter men då vill det till att prislappen för taburetterna inte blir för hög. 

Möjliga partiledarkandidater det talas om inom C

Muharrem Demirok, 46, riksdagsledamot, utbildningspolitisk talesperson, avgående kommunalråd Linköping. 

Elisabeth Thand Ringqvist, 50,  riksdagsledamot, näringspolitisk talesperson, andre vice gruppledare, tidigare vd på Företagarna och sakkunnig under Maud Olofsson. Har sagt att hon vill “vara med och ta ledarskap i en svår tid” (ÖP 1 oktober).

Ulrika Liljeberg, 53, riksdagsledamot, rättspolitisk talesperson, tidigare kommunalråd Leksand. 

Daniel Bäckström, 46, gruppledare i riksdagen, landsbygdspolitisk talesperson. 

Emma Wiesner, 29, EU-parlamentariker. Först ut att kandidera. “Jag tror att jag har den handlingskraft som behövs för att ena och samla Centerpartiet” (DN 30 september).

Martin Ådahl, 52, riksdagsledamot, ekonomiskpolitisk talesperson, andre vice ordförande.

Helena Lindhal, 50, riksdagsledamot, skattepolitisk talesperson.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.