Skillnaden mellan C och M är nu 11 procentenheter, till skillnad mot 3 procentenheter i juni. Foto: TT

Centerpartiet tappar – förlorar väljare till Moderaterna

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiet nådde sin toppnivå i juni men nu är den uppåtgående trenden bruten. För första gången sen januari ligger partiet under 10 procent i SVT/Novus. Och det är Moderaterna som är vinnare på Centerpartiets tapp.

Årets sista mätning från SVT/Novus bekräftar ett välkänt fenomen i svensk politik – den borgerliga kannibalismen. Under året nådde Centerpartiet toppnivåer, mycket tack vare missnöjda moderater under Anna Kinberg Batra (M).

Men med Ulf Kristersson (M) vid rodret har de börjat återvända. Centerpartiet tappar 1,3 procentenheter och ligger nu under 10 procent för första gången sedan i januari.

– Det finns ett ganska stort antal väljare som framför allt sympatiserar med Alliansen. Ett tag så gick många av dem till Centerpartiet, nu går ett antal till Moderaterna. Det viktigaste vi har att göra gemensamt är att se till att det kommer fler till Alliansen som helhet, det är först då som vi kan få ett maktskifte i Sverige, säger partisekreteraren Michael Arthursson (C).

Skillnaden ökar

I juni när Centerpartiet hade ett väljarstöd på 13,3 procent var avståndet till Moderaterna bara drygt 3 procentenheter. I dag är skillnaden drygt 11 procentenheter.

Foto: SVT/Novus

– Vi fick drygt 6 procent i förra valet och får vi mer än det är det en valframgång. Skulle vi få 10 procent är det en stor valframgång, säger Michael Arthursson (C).

Inga förändringar är statistiskt säkerställda men sedan partiledarskiftet har Moderaterna ökat drygt 5 procentenheter. Ändå ligger partiet fortfarande lägre än i början av året.

Men att 2017 skulle vara ett förlorat år för partiet vill Tobias Billström (M), gruppledare i riksdagen, inte hålla med om.

– Jag vill vända på det och säga att det är ett vunnet år. Under en stor del av 2017 har vi befunnit oss i en utförslöpa, det gör vi inte längre, säger han.

Ni tar väljare främst från Centerpartiet, hur problematiskt är det?

– Genom att byta väljare mellan oss så vinner vi inte en tillräckligt stor majoritet av mandaten för att kunna ta makten. För oss handlar det om att även ta de tre S:en, alltså väljare från Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna och det vi kallar soffan, det vill säga de som ännu inte bestämt sig.

Rödgröna leder

De rödgröna leder fortfarande över Alliansen, nu med en och en halv procentenhet. Det tredje blocket, Sverigedemokraterna, nåde sitt årsbästa i juni då en femtedel av väljarna ville lägga sin röst på partiet.

Foto: SVT/Novus

För småpartierna är det fortsatt kämpigt. Med åtta månader kvar till valet ligger Kristdemokraterna klart under riksdagsspärren på 3,3 procent och Miljöpartiet strax över på 4,3 procent.

– De har det väldigt jobbigt. För Kristdemokraterna kan Moderaternas framgång ge ett visst hopp, den ökar chansen till stödröster. När det gäller Miljöpartiet är det låga förtroendet för språkrören ett stort bekymmer, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus.

FAKTA: SÅ GJORDES UNDERSÖKNINGEN

Novus har för den här mätningen intervjuat 4.008 personer per telefon mellan 27 november och 21 december. Andelen osäkra väljare är 6,6 procent.

SVT/Novus väljarbarometer genomförs inom ramen för Novus telefonomnibus. Undersökningen genomförs med hjälp av telefonintervjuer med ett riksrepresentativt urval svenska medborgare 18 år och äldre utan övre åldersgräns.

Undersökningen ger svar på frågan hur man skulle rösta om det var val till riksdagen i dag. Andel osäkra är de som inte vet vilket parti de skulle rösta på.

Ingen av förändringarna är statistiskt säkerställda jämfört med mätningen i november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.