Weimers har lagt upp ett klipp från talarstolen där han tar upp hur gängledaren Rawa Majid uppges kopplas till dåd på svensk mark som beordrats av Iran. En unik situation, enligt Weimers som menar att det är dags att slå tillbaka.
Han jämför med den amerikanske al-Qaidakrigaren Anwar al-Awlaki som dödades av USA i Jemen.
– Gängen avskräcks inte förrän vi samarbetar med USA och Israel för att likvidera gängledare som sitter säkert i tredje land.
– Låt oss göra samma sak med Rawa Majid.
På frågan om han vill sätta in den här typen av åtgärder mot fler personer svarar Weimers:
– Etableras principen är jag säker på att den kan komma till väl användning.
SD: Vill se fängelse
Sverigedemokraternas presschef Oscar Cavalli-Björkman skriver i en kommentar att partiet tycker att Rawa Majid ”bör sitta bakom lås och bom i resten av livet. Gärna i ett fängelse långt bort.”
– Sedan är Weimers åsikt i den här frågan fullt förståelig på ett känslomässigt plan, givet den skada den kurdiska räven åsamkat både privatpersoner och samhället i stort, skriver Cavalli-Björkman.
Även Richard Jomshof (SD), ordförande i justitieutskottet, säger till DN att Weimers utspel inte är något som partiet står bakom.
Tidökritiken: ”Hör inte hemma i en rättsstat”
Också från regeringshåll avfärdas Weimers utspel:
– Svenska myndigheter likviderar inte människor. Det hör inte hemma i en rättsstat, säger Caroline Opsahl, pressekreterare hos justitieminister Gunnar Strömmer i en kommentar till SVT Nyheter.
Martin Melin, rättspolitisk talesperson för Liberalerna, instämmer i kritiken.
Weimers menar dock att likvideringar är fullt möjligt även för en rättsstat.
– USA, Storbritannien och andra rättsstater har möjligheter att likvidera personer i andra länder, när de är otillgängliga för rättsstaten. Låt mig betona att det ska vara i extrema undantagsfall, säger han till SVT Nyheter.
Socialdemokraternas rättspolitiska talesperson Teresa Carvalho kallar i en kommentar Weimers utspel för oseriöst, i ett läge där hon menar att det krävs rättssäkra och träffsäkra reformer mot gängkriminaliteten:
– Att uttrycka sig som SD-ledamoten gör synliggör vilket extremt parti de är och hur oseriöst de tar på frågan om att bekämpa den grova brottsligheten. Sverige förtjänar bättre, att regeringen samarbetar med detta parti är beklämmande.