Hilde Lögqvist, gynekolog Foto: Matilda Sandberg / SVT

Tittarnas frågor om klimakteriet

Uppdaterad
Publicerad

Klimakteriet berör hälften av landets befolkning – men i många fall också deras partners. Gynekolog Hilde Löfqvist och svarade i chatten på tittarnas frågor om klimakteriebesvär.

Du kan också läsa chatten via Fråga doktorn i Duo-appen. Appen kan du ladda ner gratis där appar finns: svt.se/duo

Chatta med gynekologen Hilde om klimakteriet

Pinnat inlägg

Nu måste vi tyvärr avrunda chatten för den här gången. Det är svårt att hinna ge svar till er alla, men förhoppningsvis kan ni hitta råd och information bland de frågor som fått svar.

Ni kan också läsa fler frågor och svar i den förra chatten med Hilde här: Chatt om klimakteriet 29/11 -21
Ta hand om er och dela gärna med er av tips och stöd i Fråga Doktorns peppgrupp om ni använder sociala medier 💛

Kinna • Hej är 55år och har fortfarande mens blir så dålig en vecka innan trött låg irriterad PMS pmds symtom hjärndimma huvudvärk mm har provat novofem plåster och annat femostol blev inte bra hemska biverkningar vad ska ja använda för att bli hjälpt

Det finns hormonspiral och plåster i kombination, då slipper du mens. Det kan också vara värt att prova bioidentiska hormoner, men om du fortfarande har regelbunden mens, så måste du ta en s.k. cyklisk behandling, alltså ta progesteron i 12-14 dagar i varje månad. Det är ett stöd till dina egna hormoner. Men möjligen tål du dessa mildare hormoner bättre.

Karin • Svar till Elisabeth:
Angående plåster och sporta. Jag har aldrig tappat ett plåster, de sitter tills man tar bort dem

Margareta • Jag är 69 år och sedan drygt ett år har jag behandlats med östrogenplåster, Estradot 75 mikrogram. För tio år sedan opererade man bort livmodern. Gynekologen som satte in östrogenplåster menar att det inte är någon risk med plåster. Vad säger du? Jag vill tillägga att jag fått mycket bättre sömn och livskvalité.

Så bra att du fick hjälp! Fortsätt!

Ewa • Är 68 år, har inte haft mens på 15 år. Har haft svettningar och vallningar hela tiden och har det fortfarande, hur länge kan detta pågå?

Tyvärr finns det kvinnor där vallningarna aldrig försvinner helt

Cecilia • Hej!
Går på hormonbehandling efter bröstcancer.
Har väldiga vallningar flera ggr i timmen. Motionerar men det känns som det blev värre efter att jag tog bort ena äggstocken o äggledaren pga en cysta.
Du nämnde nåt växtbaserat medel, va hette det?

Det heter Remifemin®

Kris • Karin nämnde aldrig att man kan ha en ring insatt om man fått framfall. Men kan man ha samlag med ringen inne? Kris

Ja visst! Ringer brukar inte ge besvär vid samlag.

Elisabeth • Hej Hilde.
Jag äter Activelle sedan 3 år och mår alldeles utmärkt. Hörde att du föredrar plåster, men om man sportar mycket är dessa opraktiska.
Borde jag ändå byta till plåster och isåfall varför. Jag är 60 år.
Tack för dina kunskaper 🙂
Hälsningar Elisabeth.

Det kan vara o.k. att fortsätta med tabletterna om du är frisk i övrigt. Det är naturligtvis individuellt vilket preparat man väljer.

Efter 60 brukar en östrogenbehandling genom huden (det kan också vara gel eller spray) föredras för det är minimalt med risk för blodpropp eller stroke. Helt enkelt skonsammare. Ju äldre vi blir, desto mer hälsoproblem kan uppstå, och därför rekommenderas generellt östrogen genom huden efter 60.

Matilda • Är klimakteriet i sig, och att det var många år sedan senast, skäl att genomgå allmän gynekologisk hälsoundersökning, alltså även fast man inte har några besvär?

Hej, i mån av tillgång är det väl alltid bra att få en undersökning gjord som en hälsokontroll. Men utan besvär klassas det inte som något "nödvändigt".

Fia • jag är 64. Mensen försvann gradvis och helt för ca 7 år sedan. Hade inga typiska besvär då. Men jag har en känsla av att hormonerna inte är i balans? Jag har oro, sömnsvårigheter, ont lite här och där ofta - kort sagt: känner inte igen min kropp. Detta har långsamt ökat. Är det att betrakta som normalt åldrande eller går det att mäta om det är hormonrubbningar? Går det att prova hormonplåster eller är det för sent och vilka är riskerna i så fall?

Det är svårt att säga vad dina besvär beror på. Det är lite sent med en hormonbehandling. men gör en hälsoundersökning först, och inget annat hittas, diskutera med din gynekolog. Du behöver förbättra din sömn i första hand tror jag.

Anki • Väntar på svar. 😓Hur länge pågår chatten

Hej, det har kommit in väldigt många frågor och Hilde försöker svara på så många som möjligt. Om just din fråga inte kommer med kanske det finns svar på en liknande fråga om du scrollar tillbaka bland svaren?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fråga doktorn

Mer i ämnet