Foto: TT arkiv

Chicken race att vänta i riksdagen

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Stefan Löfvens första år som statsminister blev en mardröm. Mandatperiodens sista år kan också bli det. Budgetkaos och regeringskris kan bli konsekvensen av den uppladdning som nu sker.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Redan nu vässas knivarna på olika håll inom både oppositionen och regeringen. Att döma av tonläget talar mycket för att vi i höst får ett klassiskt politiskt chicken race i riksdagen.

Men till skillnad från 1950-talet farliga bildueller där två fordon åkte rakt mot varandra för att avgöra vem som först vek ner sig, handlar det nu om regeringen och oppositionen som är på väg mot en frontalkollision.

Ifrågasatta skattehöjningar

Bakgrunden till konflikten är de skattehöjningar som regeringen vill genomföra. Det handlar bland annat om att fler medelinkomsttagare ska få betala högre skatt, en ny flygskatt samt höjd skatt för småföretagare. Trots att det saknas majoritet i riksdagen för dessa skattehöjningar vill regeringen ändå driva igenom dem. Tekniken som ska användas är att förpacka förslagen i budgeten, som skyddas av den så kallade budgetlagen.

Denna budgetlag gör det svårt för oppositionen, trots att den har har majoritet i riksdagen, att bryta ut och stoppa enskilda förslag. Från alliansen har därför flera olika varianter lanserats för hur detta ska gå till.

Regeringskris ett faktum

Moderaterna och Kristdemokraterna vill att alliansen lägger fram en helt egen budget. Om den skulle få stöd av Sverigedemokraterna i riksdagen faller regeringens budget. Regeringskrisen är ett faktum.

Centerpartiet har sagt nej till detta alternativ. I stället vill man att oppositionen redan innan det första rambeslutet i riksdagen ska bryta ur och stoppa de kritiserade skattehöjningarna, finansiera detta, för att sedan säga ja till resten av budgeten.

Läs mer: Så vill centern spräcka budgeten

Liberalerna vill inte ha något av dessa alternativ utan vill istället hota med en misstroendeförklaring mot bland andra finansministern om regeringen lägger skarpa förslag om skattehöjningar.

Det är ingen vågad gissning att anta att Sverigedemokraterna kommer att stödja alla dessa alternativ.

Målar in sig i ett hörn

Även om alliansen lämnar spretiga besked i denna centrala fråga, som ytterst handlar om hur Sverige ska styras, kan man i dag ändå konstatera att risken är uppenbar att hösten blir en ny rysare för regeringen. Alliansen håller nämligen på att måla in sig i ett hörn där den mer eller mindre kommer att vara tvingad att fullfölja en linje, som riskerar att mynna ut i en regeringskris.

För oavsett om hela budgeten faller, viktiga delar av den eller om finansministern tvingas avgå efter en misstroendeomröstning, är det just sådana händelser som utlöser en regeringskris.

Höjda insatser

Om detta sedan skulle leda till en regeringsombildning eller ett nyval är alldeles för tidigt att spekulera om. Med tanke på Stefan Löfvens agerande efter budgetkaoset hösten 2014 är det dock rimligt att förutsätta att han även denna gång är beredd att höja den politiska insatsen ytterligare om det blir strid med blanka vapen.

Hittills har regeringen inte sagt något om att återkalla de kritiserade skatteförslagen. Finansministern har visserligen bjudit in Liberalerna till förhandling, men frågan är vilket handlingsutrymme hon har att omförhandla skattehöjningar som redan förankrats hos Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

En del av det budgetgodis som redan presenterats av regeringen och Vänsterpartiet bygger ju också på att skatterna höjs.

Ansvarskortet spelas  igen

Ansvarskortet kommer nu att spelas ut ännu en gång i svensk politik. Regeringen varnar för kaos i en tid när mycket i vår omvärld är osäkert. Finansministern talar om Brexit, Trump och ett allt mer utmanande Ryssland i vårt närområde. Oppositionen anklagas alltså för att vara oansvarig i en tid som kräver stabilitet.

Oppositionen å andra sidan säger att regeringens skattehöjningar inte bara är skadliga utan också provocerande då det saknas majoritet för dem i riksdagen. Flera allianspartier är dessutom pressade av dåliga opinionssiffror och en intern opinion som kräver handling. Det lär bli svårt för dessa partiledare att dra tillbaka sina hot om inte regeringen gör mycket tydliga eftergifter.

Det är således upplagt för ett chicken race i riksdagen som kanske inte avgörs förrän långt in på hösten, men som kan kasta ut Sverige i en regeringskris när mindre än ett år återstår till nästa ordinarie val.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.