AP-fonderna har tillsammans med AMF och Folksam satsat nära nio miljarder kronor i Northvolt. Vid dagens presskonferens sa avgående vd Peter Carlsson att pensionspengarna kommer att påverkas av rekonstruktionen.
– Vi följer processen noga i dialog med bolaget och försöker verka för att säkra våra tillgångar, säger Jenny Askfelt-Ruud på AP-fondernas gemensamma bolag 4 to 1 Investment.
Risken är stor att de – i likhet med andra huvudägare som Volkswagen och Goldman Sachs – kommer att förlora det mesta.
90 till 95 procent kan gå förlorat
Danska pensionsfonden ATP skrev enligt Dagens industri ner värdet på sina tillgångar redan i oktober.
Och en källa på ett av de svenska pensionsbolagen säger till SVT att de räknar med att 90 till 95 procent av det man hittills investerat i Northvolt kan gå förlorat.
En rekonstruktion betyder långtifrån alltid att ett bolag kan räddas från konkurs. Men principen enligt amerikanskt Chapter 11 är att man tar in nya långivare eller investerare, som får betydligt bättre villkor än de gamla eftersom risken är hög.
Nya långivare får bättre ränta och bättre säkerhet – ibland med möjlighet att växla in till aktier. Scania som nu lånar ut 100 miljoner dollar har dock en annan säkerhet än aktier, de har fått Northvolt Labs i Västerås som pant för sitt lån.
Nya investerare kan få lägre risk
Vill någon nu köpa in sig i aktier i Northvolt får den sannolikt köpa stora andelar till en billig summa. Skulle det bli konkurs kommer de nya investerarna överst i prioritet om att få något tillbaka när konkursboet då ska säljas.
– Det är ett skäl att investerare kan vara intresserade, att man får bättre villkor till lägre risk säger Northvolts konkursförvaltare Clas Rosdahl till SVT.
Skulle det gå bra för Northvolt blir de nya investerarna också de största vinnarna.