I SVT:s morgonstudion berättade Wallin om året som gått och hur det påverkat henne. Foto: SVT

Cissi Wallin: ”Helt avgörande att hänga ut personer med namn och bild”

Uppdaterad
Publicerad

Få människor har blivit så intimt sammankopplade med metoo-rörelsen som Cissi Wallin. Nu berättar hon om året som gått och om varför det varit nödvändigt att hänga ut personer med namn och bild:

– Poängen är att män som beter sig illa ska vara rädda.

Ett år har gått sedan metoo-upproret drog fram över världen, inte minst i Sverige. En av centralfigurerna i den svenska rörelsen var – och är – frilansskribenten och medieprofilen Cissi Wallin.

I SVT:s Morgonstudion berättar hon om året som gått och hur det påverkat henne.

Ett år efter #metoo

– Det känns fantastiskt när inkorgen exploderar av mejl från 70-åriga kvinnor som kanske blev utsatta för femtio år sedan och som nu tack vare metoo vågar berätta. Vi kvinnor har i alla tider fått lära oss att hålla tyst och svälja, glömma och gå vidare. Men det funkar inte så längre, och det ska det inte heller göra. 

Hot och hat

Cissi Wallin berättar också om hur hon gått miste om jobbuppdrag under året som gått och om hatet och hoten som riktats mot henne och hennes familj.

Skälet till att Cissi Wallin är så intimt förknippad med metoo är att hon förra hösten, som en av de första i Sverige, gick ut på sociala medier och öppet anklagade en känd medieman för att ha våldtagit henne elva år tidigare.  

Mannen har hela tiden nekat till anklagelserna och förundersökningen mot honom lades ned 2012. I dag riskerar Cissi Wallin att åtalas för förtal. En rättslig prövning som Cissi Wallin säger sig välkomna. 

Civil olydnad

– Jag ser det som civil olydnad. Lagen måste förändras och därför bryter jag mot den. Jag tycker inte att det jag gjort ska vara brottsligt. 

Enligt Cissi Wallin är metoo en fredlig revolution som ännu så länge bara skrapat på ytan. Hon tillbakavisar kritiken om att den skulle ha förvandlats till en häxjakt bedriven av en nätmobb och menar att de allra flesta förövare går fria, helt utan att bli utpekade. Att samhället fortfarande skyddar förövarna, inte offren.

– Poängen är att män som beter sig illa ska vara rädda. Men det behövs också uppbackning från majoriteten av män som beter sig bra – att de också sätter ner foten mot grisiga snubbar i sin närhet. Så länge vi inte får den backningen måste vi ta till lite mer drastiska metoder, tyvärr, säger Cissi Wallin.

”Helt avgörande”

Kritiken handlar om att anklagade pekades ut med namn och bild. Hur nödvändigt var det att göra så? 

– Helt avgörande för hela rörelsen. Därmed inte sagt att jag tycker att alla ska skrika ut namn på ett rättsosäkert sätt, men faktum är att namnpubliceringarna är en reaktion på att vi inte har ett rättssäkert samhälle för kvinnor och barn. Då blir man till slut desperat – hur ska frågan bli hörd om vi inte tar till de här drastiska åtgärderna?

SVT Nyheter har varit i kontakt med advokaten till den man som pekades ut av Cissi Wallin. Den utpekade mannen har valt att inte kommentera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ett år efter #metoo

Mer i ämnet