Omkring 65 procent av svenskarna anser att uppropen kring sexuella övergrepp för ett år sedan har lett till faktiska förändringar. I denna fråga svarar män och kvinnor lika och det är heller inga större skillnader mellan olika åldersgrupper.
– En dryg majoritet säger att metoo-rörelsen har lett till en faktisk förändring och det är ju positivt. Det visar också att det inte var någon liten övergående fråga. Framför allt handlar det om att kvinnor ändrat sitt beteende och nu säger ifrån och anmäler, säger Torbjörn Sjöström, vd på företaget Novus som gjort undersökningen på uppdrag av SVT Nyheter.
Män och kvinnor svarar olika
Män och kvinnor är dock långt ifrån överens om vad som har förändrats.
45 procent av männen anser att män som kränker kvinnor har ändrat sitt beteende. Endast 28 procent av kvinnorna anser att männen har ändrat sitt beteende.
Det är även fler män än kvinnor (36 procent respektive 26 procent) som anser att män ett år efter #metoo säger ifrån vid oacceptabelt beteende i högre grad.
Samtidigt är det fler kvinnor än män (80 procent respektive 66 procent) som anser att kvinnor har ändrat sitt beteende och till exempel anmäler eller säger ifrån mer.
Unga kvinnor har påverkats mest
Däremot är det färre som säger att de har påverkats direkt. På frågan ”har #metoo-uppropet påverkat dig och ditt beteende?” har 14 procent av männen och 23 procent av kvinnorna svarat ja. Indelat i olika åldersgrupper är det flest (28 procent) av 18-29 åringarna som anser sig påverkade av metoo, sedan sjunker andelen ja-svar i åldersgrupperna och bland de äldsta, 65-79 år, är det endast 8 procent som anser sig påverkade.
Fotnot: Undersökningen gjordes av Novus på uppdrag av SVT. Drygt 1 000 intervjuer med en riksrepresentativt urval av personer i åldern 18-79 år har genomförts under perioden 4-9 oktober 2018.