Civilrättsexperten om skadeståndet till våldtäktsdömd: ”Väldigt speciellt”

Uppdaterad
Publicerad

En våldtäktsdömd man fick i somras 840 000 kronor i skadestånd – samtidigt som brottsoffret fick 225 000 kronor i ersättning. Fallet har väckt starka reaktioner bland såväl politiker som allmänheten.

– Det som gör det här fallet väldigt speciellt är att mannen fortfarande är skyldig. Jag känner inte till något annat fall som är helt likt, säger civilrättsprofessor Mårten Schultz till SVT Nyheter.

Mannen hade dömts för två våldtäkter i Malmö under 2017 och avtjänade sina fängelsestraff som en vuxen man. Efter den fällande domen fick han resning i själva påföljdsfrågan, övertygade rätten om att han var minderårig – och fick skadestånd från staten på 840 000 kronor eftersom han redan avtjänat ett längre straff.

Offret Petra tilldömdes 225 000 kronor i skadestånd, och lever vidare med minnena.

”Direkt stötande utgång”

Nyheten om den dömde våldtäktsmannens skadestånd fick stor uppmärksamhet och väckte starka reaktioner förra sommaren.

Mårten Schultz, professor i civilrätt och forskare vid juridiska fakulteten vid Stockholms universitet, skrev i en kommentar i Svenska Dagbladet att Justitiekanslern har ”beslutat 'by the book'”. Han konstaterar samtidigt att utgången är stötande ”om man lyfter näsan ur lagboken”.

– Jag tror att det är få som inte tycker att det här är en olycklig eller direkt stötande utgång, säger Schultz till SVT Nyheter.

– Det som gör det här fallet väldigt speciellt är att mannen fortfarande är skyldig. Men det är fotfarande ett felaktigt frihetsberövande, så det faktum att han är dömd för brottet gör inte fängelsestraffets längd korrekt.

Politiska reaktioner

Fallet hanteras under en särskild lag, frihetsberövandelagen, och enligt Mårten Schultz har staten ett strikt ansvar att utge ersättning till personer som har suttit frihetsberövade på ett felaktigt sätt.

JK-beslutet om ersättningen på nära en miljon fick Moderaterna att vilja ändra lagen. Partiet gick ut med att man vill skärpa jämkningsregeln och på så vis göra det möjligt för Justitiekanslern att sätta ner, eller helt ta bort skadeståndet.

Regeringen vill i stället kraftigt höja ersättningen till brottsoffren. I juli förra året mottog justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) också en utredning som bland annat föreslår just detta. Förslagen, som ännu inte blivit lag, välkomnades av Brottsoffermyndigheten. Under onsdagen meddelade ministern även att man kommer att se över jämkningsregeln.

Hur mycket kan brottsoffer få i ersättning? Och hur kan brottsdömda få så höga skadestånd? Hör Mårten Schultz i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.