FHM: Problem att vaccinet inte är designat för senaste varianten

Uppdaterad
Publicerad

Antalet coronafall har ökat stadigt de senaste veckorna. Nu väljer flera sjukhus runtom i Sverige att gå upp i stabsläge och de flesta har återinfört munskyddskrav.

– Den här sommaren har vi fler patienter med covid-19 än tidigare, säger Karin Tegmark Wisell, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, i kvällens Aktuelltsändning.

Dödligheten är betydligt lägre än de tidigare två coronasomrarna, men den här sommaren har vi fler patienter med covid-19 än tidigare, säger Karin Tegmark Wisell, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, i kvällens Aktuellt sändning.

För de allra flesta innebär smittspridningen inte så mycket – förutsatt att de är vaccinerade, säger Karin Tegmark Wisell.

Coronapandemin

– Men vi har en hel del människor som trots att de är vaccinerade får en konsekvens av covid-19, säger hon.

Ny BA5-variant ansvarig för 90 procent av fallen

Det är framför allt bland äldre och personal inom vård och omsorg där man ser smittspridningen mest, men det finns även en smittspridning ute i samhället som måste tas på allvar, säger Anneli Carlander, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

Där ser man att den nya BA5-variant är ansvarig för cirka 90 procent av fallen. Det finns tecken på att BA5 kan undvika immunförsvaret och lättare smitta personer som är vaccinerade.

– Det finns en problematik med att vaccinet inte är designat för den senaste covidvarianten. Ju närmare vaccinet är designat att för en variant, desto bättre är skyddet, säger Karin Tegmark Wisell.

– Men vi får inte glömma att vaccinet vi har fortsatt är väldigt bra, säger hon.

Brist på vårdplatser och personal

Den ökade smittan sammanfaller med brist på vårdplatser och personal på flera sjukhus.

Bland annat skriver Norrtälje sjukhus i ett pressmeddelande att fler medarbetare än vanligt varit hemma sjuka vilket har orsakat ett ansträngt läge på sjukhuset de senaste veckorna. Där har man även behövt skjuta upp operationer som kan vänta, detsamma gäller akut mottagningsverksamhet.

– Allt detta sammanfaller under sommarperioden, som alltid innebär högt tryck på vården i Norrtälje kommun, säger Sune Forsberg, tillförordnad chefläkare, i ett pressmeddelande.

De flesta regioner återinför munskydd

Region Värmland, Uppsala, Kronoberg, Norbotten och Västra Götalandsregionen var några av de senaste regioner att återinföra munskydd och andra smittskyddsåtgärder inom vården.

Sammanlagt har 17 av 21 regioner återinfört munskyddskrav i sina verksamheter, enligt en enkät som Sveriges Radio Ekot gjort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet