Sedan i tisdags har opinionsinstitutet Sifo börjat särredovisa väljarsympatierna för Sverigedemokraterna efter att partiet nådde över två procent i några opinionsmätningar i veckan. I dagens mätning backar partiet både i Sifo och Temos mätning.
Samtliga riksdagspartier har gått ut och sagt att de inte tänker samarbeta med Sverigedemokraterna om de kommer in i riksdagen. Nästan alla har även valt att inte möta partiets representanter för att diskutera och de anger samma skäl: att de tycker att Sverigedemokraterna inte accepterar alla människors lika värde.
-Det är väldigt lätt att säga det så här innan valet sen får vi se om de står fast vid efter valet om det faktiskt blir så att vi kommer in. Vi har sett t.ex. i vissa kommuner där vi sitter i kommunfullmäktige att t.o.m. socialdemokrater och moderater har gått samman bara för att hålla oss borta från inflytande, säger Jimmy Åkesson, partiledare för Sverigedemokraterna.
Fredrick Federley, ordförande för Centerns ungdomsförbund, är en av de få som valt att ta debatt med Sverigedemokraterna. Varför?
Måste bemöta åsikterna
-I grund och botten handlar det om att alla partier som kandiderar måste bemötas med samma respekt men så måste jag som liberal företrädare i Sverige visa att jag är beredd att bemöta de här åsikterna. Jag är också beredd på att visa att min väg är mycket bättre. Det är också tror jag det enda sättet att se till att Sverigedemokraterna inte kommer in i riksdagen. Att man bemöter argumenten och får en diskussion. Att hela tiden pressa undan det och ge dem ett underdogperspektiv i den här debatten är livsfarligt.
Han har fått kritik för sin ståndpunkt men avfärdar talet om att det ger luft under vingarna på främlingsfientliga strömningar.
-Nej, det tror jag absolut inte. Att jag bemöter argumenten kan knappast vara att ge motståndarsidan fler argument eller
mer stöd på något sätt, säger Federley i Gomorron i SVT.
Jimmie Åkesson hävdar i debatten att riskdagspartierna inte alls vill diskutera invandringspolitiken, att den är tabu, något Frederick Federley inte håller med om.
”Medborgskap till höger och vänster”
-Man måste se problemen som massinvandringen skapat, framförallt kring storstäderna, säger Åkesson som tycker att medborgarskap delas ut för lättvindligt ”till höger och vänster”.
-Vi ser också en koppling mellan antalet invandrare som kommit hit och den misslyckade integrationspolitiken, säger ledaren för Sverigedemokraterna.
Federley undrar över hur SD kan fästa sådan liten vikt vid frågan om jobben, som är en av de absolut största frågorna för riksdagspartierna, och är en viktig del när det handlar om utanförskapet.
-Satsningen på små och medelstora företag är viktig men den är vi inte ensam om så den kan vi inte profilera oss på. I mediabruset måste vi profilera oss i invandringsfrågan och betraktar den som det absolut viktigaste, avslutar Åkesson.