Den senaste tiden har ransomware-attacker drabbat svenska företag, alltså då kriminella tar sig in i en organisations It-system, gör systemen oanvändbara och kräver en lösensumma för att släppa tillbaka systemen. Nu senast drabbades börsnoterade säkerhetsföretaget Gunnebo, vilket ledde till att hemliga uppgifter om riksdagens och svenska bankers säkerhet har publicerats öppet på nätet.
MSB: Det är brådskande
Det finns inga exakta siffror på hur ofta ransomware-angrepp sker i Sverige men det senaste året har MSB sett en tydlig ökning. Enligt myndigheten har hälso- och sjukvårdssektorn i Sverige hittills inte utsatts, men flaggar nu för att svensk sjukvård måste stärka sin motståndskraft mot detta.
– Det gör vi för att vi ser att ransomware ökar i hela världen och samtidigt är vården i en pressad situation, och råkar man ut för en utpressningsattack får det jobbiga konsekvenser för verksamheten. Det är ganska brådskande faktiskt, hellre innan en attack än efter, säger Peter Jonegård, enhetschef för incidenthantering på MSB/Cert-se.
Vården extra utsatt
Internationellt finns det redan flera exempel där vården blivit angripen, och konsekvenserna kan bli stora. I Düsseldorf dog en kvinna när universitetssjukhusets it-system blev utsatt för en attack vilket bland annat ledde till att sjukhuset tappade kontakt med sina ambulanser.
– Just vården är extra utsatt. Angriparna vet att i ena vågskålen lägger man värdet av människoliv. Så i beslutet blir det väldigt svårt för beslutsfattarna för att man vet att om vi inte betalar kan det få en påverkan på liv och hälsa, säger Fredrik Blix.
Enligt honom är det en tidsfråga innan något liknande stort angrepp händer i Sverige. Därför tycker han att det är bra att MSB nu går ut för att stötta regionerna i att stärka sig mot just ransomware-attacker, så att sjukvården tar höjd för denna risk i sitt säkerhetsarbete.