• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Fanny Ravn visar var hennes cykel blev stulen Foto: Oscar Fries, SVT

Cykelstölderna ökar i landet

Publicerad

När allt fler väljer att cykla ökar också cykelstölderna. Samtidigt är det många som köper begagnade cyklar. Polisen uppmanar nu de som köper begagnat att kontrollera så att cykeln inte är stulen.

– Du blir misstänkt för häleri om man träffar på dig med en stulen cykel, säger Anna Schelin, kommunpolis i Huddinge.

Under första halvåret i år polisanmäldes över 33 000 cyklar som stulna. Det är en ökning med nio procent jämfört med samma period förra året. Enligt polisen finns det också ett stort mörkertal.

– Oftast finns det inga spår överhuvudtaget så anmälningarna läggs ju bara ned. En nedlagd polisanmälan betyder att den är vilande tills vi har något att gå på. Om cykeln anträffas återupptas anmälan och vi försöker hitta ägaren, eller om någon ser sin cykel på någon av plattformarna för försäljning, säger Anna Schelin som är kommunpolis i Huddinge utanför Stockholm.

Viktigt att polisanmäla

Anna Schelin poängterar att det ändå är viktigt att polisanmäla direkt. Skulle den hittas och lämnas till polisen får upphittaren cykeln efter tre månader om polisen inte hittar ägaren.

Enligt Anna Schelin kan en av anledningarna till att stölderna ökar vara att det är större utbud för tjuvarna när fler väljer att cykla. Samtidigt är det hög ruljans på försäljningen av begagnade cyklar. På sajten Blocket har antalet annonser på cyklar ökat med tolv procent hittills i år jämfört med förra året.

Köparens ansvar vid begagnatköp

– Du har ansvar som köpare att alltid kolla upp så inte cykeln är stulen. En cykel har ett ID-nummer, ramnumret, och då kan man kolla upp det. Köper du en begagnad cykel är det viktigt att du ringt polisen och talat om ramnumret så man kan söka i systemen och se så att den inte är stulen. Du blir misstänkt för häleri om man träffar på dig med en stulen cykel, så det är viktigt att vara noggrann, säger Anna Schelin.

Fanny Ravns cykel som hon köpte ny för 8 000 kronor för ett par år sen blev stulen när den stod låst på hennes innergård. Hon anmälde den stulen och har letat efter den både på stan och på annonssidor, men utan resultat. 

– Det känns jättetråkigt att det kommer folk och tar andra människors saker, men vad ska man göra, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.