En ökad försäljning av kosttillskott syns i Sverige de senaste tio åren. Foto: TT

Försäljningen av D-vitamintillskott har fördubblats på tio år

Publicerad

Försäljningen av D-vitamintillskott har fördubblats på tio år. Samtidigt har Giftinformationscentralen märkt en markant ökning av antalet frågor om eventuell förgiftning kopplat till D-vitamin.

– Men det är ytterst sällan det leder till att någon måste åka till sjukhuset, säger överläkaren Erik Lindeman.

Solen är vår främsta källa till D-vitamin. Därför tar många hjälp av D-vitamintillskott för att möta höstmörkret.

– Det är jättestor säsongsvariation för oss som inte bor vid ekvatorn. Vi bildar massor av D-vitamin under sommarhalvåret och sedan lever vi lite grann på förråden under vintern, säger Erik Lindeman som är överläkare på Giftinformationscentralen.

Försäljningen av kosttillskott eller läkemedel med D-vitamin har ökat kraftigt i Sverige. På tio år har försäljningen fördubblats, enligt statistik från E-hälsomyndigheten. Förra året handlade det om över en miljon sålda förpackningar.

Larm om överdoseringar

I takt med den ökade försäljningen har man på Giftinformationscentralen märkt en markant ökning av antalet så kallade D-vitamintillbud de senaste åren, det vill säga frågor om eventuell förgiftning kopplat till D-vitamin.

– Det handlar ofta om barn, till exempel att de har kommit åt morfars tabletter eller liknande. Men det är ytterst sällan det leder till att någon måste åka till sjukhuset, säger Erik Lindeman.

80 spädbarn förgiftade

Det finns exempel när det har gått illa. I Danmark förgiftades närmare 80 spädbarn av D-vitamin 2016. Detta efter att ett läkemedelsbolag sålt en produkt med en D-vitaminnivå som var 75 gånger högre än avsett.

Men så länge man håller sig till det rekommenderade dagliga intaget finns det absolut ingen fara med D-vitamintillskott, enligt Erik Lindeman.

– Det ska ganska mycket till för att det ska bli farligt. Tyvärr finns det vissa människor som har snurriga idéer om att man ska ta extremt höga doser D-vitamin, säger han.

Diffusa symtom

Symptomen för den som har fått i sig alldeles för höga doser D-vitamin kan vara ganska diffusa, enligt Erik Lindeman. Det kan handla om ökad törst, förstoppning, trötthet eller att man känner sig långsam i tanken.

– Då är det ganska enkelt att ta blodprov och titta på haltvärdet, säger han.

Fakta: D-vitamin

D-vitamin är viktigt eftersom det reglerar kalkbalansen i skelett och tänder. Det är också ett vitamin som vi riskerar att få för lite av. Vid långvarig brist kan det orsaka allvarlig sjukdom.

Den främsta källan till D-vitamin är solen, men vi får även i oss det via kosten. Mat som är rik på D-vitamin är bland annat fisk, ägg, mejeriprodukter och växtbaserade drycker som är berikade med D-vitamin.

D-vitamin lagras i kroppen och det som bildas under sommaren kan täcka upp en del av behovet under vintern. Livsmedelsverket råder vissa grupper, som undviker solexponering eller inte får i sig vitaminet via kosten, att ta D-vitamintillskott.

Källa: Livsmedelsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.