Journalisten Mohammad Al Balout flydde från Syrien till Libyen och därefter vidare i en överfull fiskebåt till Italien. Från Italien tog han sig vidare med hjälp av smugglare med bil till Malmö där han sökte asyl.
– Alla ambassader i Libyen stängde dörren för syrier och mitt pass var inte giltigt längre. Därför hade jag inget annat val än att ta de farliga båtarna över havet, säger han till SVT Nyheter.
Han är positiv till EU-kommissionens förslag att de asylsökande ska fördelas mellan alla medlemsländer.
– EU-länderna bör ta hänsyn till att det rör sig om människor som är desperata och i stor nöd eftersom deras hemländer är i krig.
Lättare att förenas med familjen
Att 20.000 kvotflyktingar per år kan komma att få nya hem i olika länder i EU av det nya förslaget tror han kan leda till att många väljer att inte ta den farliga olagliga vägen genom havet utan i stället väntar på en möjlighet att på laglig väg få ta sig till Europa. Men processen måste förenklas ytterligare, menar han och efterlyser flera byråer som kan föra kontakter mellan länderna.
– Det borde vara lättare för familjer att förenas om man redan har släkt i Europa. Om processen koordinerades mellan länderna skulle organisationen och pappersexercisen gå snabbare, säger Mohammad Al Balout.
Få lära sig språk tidigare
EU-kommissionen föreslår också att man ska ta starkare tag i att förhindra flyktingkatastroferna på Medelhavet. Mohammad Al Balout tror att fler europeiska fartyg längs Libyens kust skulle kunna rädda många liv. För hans egen del önskar han att det skulle ha funnits möjlighet för honom att lagligen ta sig från Italien till Sverige.
Mohammad Al Balout trycker särskilt på att de flyktingar som bor utomhus i nödställda flyktingläger borde prioriteras i asylprocessen.
Själv har han nu fått praktik på SVT i Malmö. Om man får lära sig språket redan under perioden då man väntar på asyl, tror han skulle underlätta integrationen och möjligheten att få ett jobb i sitt nya land.
– Om fler europeiska länder kunde erbjuda praktik till flyktingar skulle mycket kunskap kunna användas och vägen till integration bli enklare, säger han.