Talet hålls på söndagen i Vasaparken i Stockholm, på gångavstånd från Löfvens egen bostad. Det är klassisk politisk mark. Där hölls heta valdebatter mellan den socialdemokratiske statsministern Tage Erlander och Folkpartiledaren Bertil Ohlin på 50- och 60-talet.
Behovet av en mer offensiv jobb-, närings- och utbildningspolitik har varit en röd tråd i Löfvens framträdanden sedan han tillträdde i vintras. Så kommer även tongångarna i Vasaparken att vara.
Vinna väljare
Fördelningspolitiken har hittills kommit i skymundan. Löfven har hellre talat om behovet av en ”riktig” näringspolitik, ökad samverkan med näringslivet och kritiserat Reinfeldt för att ha betecknat Svenskt Näringsliv för ett ”särintresse”. I sitt förstamajtal tog Löfven, till skillnad från sina företrädare, inte ens upp S-kravet på höjd a-kassa.
Det är ingen slump. Partiledningen är övertygad om att jobb- och näringspolitik och utbildningssatsningar är vägen för att vinna tillbaka de många väljare man förlorat de två senaste valen.
Rödgrön ledning
Löfvens retorik har uppfattas som att partiet är på väg mot mitten, men ännu har inga protester från partiets vänstergrupperingar hörts. Den S-märkte statsvetarprofessorn Ulf Bjereld påpekar att glädjen över att det blivit ordning i partiet och att de rödgröna leder i opinionsmätningarna fortfarande är stor.
-Skulle det uppfattas som att budgetmotionen i höst går åt höger då kommer nog vänstern att inför kongressen 2013 vara tvungen att komma ut offentligt för att skjuta fram positionerna, säger han.
Den stora symbolfrågan blir då om man ska driva ett vinstförbud i välfärden, något som Löfven är emot.
Bjereld tror att partiet kommer vara överens om att prioritera jobben, utbildning och näringspolitiken inför valet 2014
De borgerliga har angripit Löfven för att han inte gett tillräckligt med besked om sakpolitiken. S-ledaren hänvisar till att politiken från tidigare kongressbeslut och förra höstens budgetmotion ligger fast tills något annat sägs.
Fakta: Löfvens första partiledartid
* 27 januari: IF Metalls ordförande Stefan Löfven utses till ny partiordförande av Socialdemokraternas partistyrelse.
* 13 februari: Första utspelet. Löfven vill förhandla med regeringen om kärnkraften.
* 20 februari: Börjar en ”innovationsresa” i landet och efterlyser en ”riktig” näringspolitik.
* 31 mars: Säger i DN nej till återregleringar av till exempel elmarknad och järnväg, något som företrädaren Håkan Juholt öppnat för.
* 17 april. Skriver debattartikel i DN bland annat om att S måste betona människors eget ansvar för att göra sig anställningsbara.
* 25 april: Presenterar huvudnyheten i partiets ekonomiska vårmotion – utbildningskontrakt för unga arbetslösa utan gymnasieexamen.
* 1 maj: Talar inför storpublik i Göteborg. Angriper regeringen för att göra för lite mot ungdomsarbetslösheten och föreslår ett innovationspolitiskt råd.
* 6 maj: Debuterar i SVT:s partiledardebatt. Går på offensiv om jobben, lyfter fram sin erfarenhet av näringslivet.
* 12 maj: Hävdar i Ekointervju att nybyggda reaktorer skulle vara förenligt med partiets kongressbeslut om att avveckla kärnkraften.
* 7 juli: Håller Almedalstal. Lanserar begreppet Hållbar Frihet och föreslår ökat exportstöd och miljard till klimatinnovationer.
* 26 augusti: Sommartalar i Stockholm.'
Källa: TT