Man med glasögon iklädd militärmössa med emblem och mörkblå rock blir intervjuad framför en stridsvagn. I bakgrunden brunt tegelhus med fönster.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”En historisk milstople”. Se och hör Jonas Lotsne, chef för armémateriel vid FMV, kommentera Sveriges och Danmarks gemensamma order på stridsfordon. Foto: SVT

Sverige och Danmark köper stridsfordon i gemensam jätteorder

Uppdaterad
Publicerad

Sverige och Danmark gör en gemensam beställning på stridsfordon – kontraktet är värt över 25 miljarder kronor.

– Det här blir ett mycket, mycket långsiktigt samarbete där vi ska leverera på en snabb tidsplan, säger BAE Hägglunds vd Tommy Gustafsson Rask.

Stridsfordon 90 tillverkas av BAE Systems Hägglunds i Örnsköldsvik – sedan tidigare i år rullar maskinerna längs fronten efter att Sverige skänkt ett 50-tal till Ukraina.

Nu har Sverige tillsammans med Danmark tecknat en jätteorder för att bland annat ersätta dessa maskiner.

Fordon skänks till Ukraina

50 stridsfordon anskaffas av Sverige och 115 kommer att levereras till Danmark. Utöver det köps 40 stridsfordon som ska skänkas till Ukraina.

Ukrainas militär har hyllat vapensystemet eftersom det är smidigt och lätt att kamouflera.

Det totala kontraktsbeloppet är 25 miljarder kronor och omfattar även systemmateriel.

Danmarks arméchef Peter Boysen säger att det är den största vapenaffären i dansk historia.

– Det är en milstolpe för oss. Vi håller på att bygga upp vår brigad för att möta Natos krav och där är det här kontraktet helt avgörande, säger Peter Boysen.

Ny modell ger kortare leveranstid

Sverige och Danmark skrev i maj under en avsiktsförhandling om samarbete kring inköp av Stridsfordon 90, men det har inte varit känt hur omfattande inköpet skulle bli.

Beställningen gäller stridsfordon 90 i en nyare modell med en 35 millimeter Bushmaster automatkanon. Försvarsmakten använder i dag 40 millimeter automatkanon från Bofors.

De nya fordonen kräver inte ytterligare utveckling och minimal nationell anpassning, vilket kommer att korta leveranstiden, skriver Försvarets materielverk i ett pressmeddelande.

Enligt danska myndigheter väntas fordonen levereras mellan 2027 och 2030.

Se SVT:s livesändning om beställningen här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.