Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: TT

Experten: Därför byter hackergruppen måltavla

Uppdaterad
Publicerad

I en chatt förvarnade hackergruppen SVT:s reporter att Danmark står näst på tur. Nu har flera danska sajter kraschat. Enligt it-säkerhetsexperten Marcus Murray stärker det tesen att det är Ryssland som ligger bakom.

I förra veckan utsattes flera svenska myndigheter och företag för en hackerattack, en så kallad överbelastningsattack. Bland annat drabbades svt.se. Kort därefter tog hackergruppen Anonymous Sudan på sig attacken, som de menar är en protest mot koranbränningen i Stockholm. 

SVT Nyheter har varit i kontakt med hackergruppen via Telegram. Under tisdagen varnade hackarna för att Danmark står näst på tur. Klockan 14.51 skrev de i chatten, översatt från arabiska:

SVT: Vilket land kommer ni attackera näst? 

Hackergruppen: Danmark. 

Fyra timmar senare publicerade hackergruppen ett meddelande på sin officiella kanal om att Danmark skulle attackeras.

Nu har flera danska flygplatser drabbats av problem, rapporterar DR. Anonymous Sudan har tagit på sig attacken. Förvarningarna innebär enligt it-experter att det är mycket sannolikt att personerna bakom kontot också står bakom attackerna.

Experten: Agerar i Kremls intressen

Experter menar dock att mycket tyder på att Ryssland ligger bakom attackerna. It-säkerhetsexperten Marcus Murray kallar det för en informationsoperation. 

– De har en anti-Natoagenda och agerar i Kremls intressen. De väljer saker som ger stor uppmärksamhet. Och media är en väldigt viktig komponent för att nå ut, säger han. 

Att attackera danska sajter är en skenmanöver, enligt Marcus Murray. 

– Om de vill övertyga oss om att det inte har med Natofrågan att göra så kommer de försöka hitta ett lämpligt mål kopplat till koranbränningen. Då skulle det kunna vara Danmark, sade han till SVT på tisdagen.

Vet du mer? Kontakta våra granskande reportrar!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.