Sopor på väg att bli värme och elektricitet. Foto: TT

Därför blev Sverige Europas sopstation

Uppdaterad
Publicerad

Importen av sopor till kraftvärmeverken har ökat explosionsartat. I år kommer över två miljoner ton utländskt avfall att brännas för att ge el och fjärrvärme.

En anledning till att Sverige nu behöver elda andra länders sopor är att det svenska avfallet inte längre räcker, vi har blivit ”för bra” på att sortera.

– Sverige är oerhört duktiga på att återvinna och då blir det mindre kvar att använda för energiåtervinning. Vi kan utnyttja den överkapacitet som finns i värmeverken till avfall från andra länder, säger Weine Wiqvist, vd för branschorganisationen Avfall Sverige.

#sopgranskning

En annan anledning är att det har blivit dyrare att fortsätta deponera avfall i andra länder och då ses Sverige som ett billigt alternativ.

”Inte alls bra”

Kritikerna till importen menar att verken är för många i Sverige och kapaciteten för hög, vilket gör att utländska sopor nu är ett måste.

– När en kommun har byggt, så har många andra följt efter för att man sett en god ekonomi i avfallsförbränning och när avfallet inte har räckt till har andra länders sopor blivit alternativet. Det är ur miljösynpunkt inte alls bra. Det säger Torleif Bramryd, professor i miljöstrategi vid Lunds universitet.

På grund av bristande kontroll anser Bramryd att det importerade avfallet medför många risker.

– Det kan i värsta fall innehålla precis vilka avfallstyper som helst och det här ökar risken för att utsläppen från verken ska innehålla tungmetaller och andra gifter som är hälsofarliga, fortsätter Torleif Bramryd.

Men branschorganisationen Avfall Sverge håller inte med.

–Att använda det som bränsle är ju en stor fördel som vi ser det. Då får man bort det från deponier och på det sättet är det en stor miljöfördel i begränsningen av växthusgaser, det menar Weine Wiqvist, vd för Avfall Sverige.

Dålig kapacitet

Avfall Sverige menar vidare att utsläppen från verken inte utgör några risker.

– Rökgasreningen på landets värmeverk är så effektiva att de uppfyller alla miljökrav, säger Weine Wiqvist vd på Avflall Sverige.

Men Wiqvists påstående stämmer inte menar Torleif Bramryd.

– Rökgasfiltren klarar att filtrera det mesta, men har en dålig kapacitet när det gäller de allra minsta partiklarna. Och det är ju de som är de allra farligaste rent medicinskt. De går igenom våra luftvägar och in i lungorna, så vi är inte utan problem, säger Bramryd.

TIPSA OSS

Vet du mer om det här? Eller känner du till någon annan miljöskandal? Tipsa SVT:s granskande reportrar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#sopgranskning

Mer i ämnet