Jesus på korset. En inskription pryder korset, där står det ”INRI”; en akronym på latin för ”Jesus från Nasaret, judarnas konung”. Foto: TT

Därför firar vi Kristi himmelsfärdsdag

Uppdaterad
Publicerad

Kristi himmelsfärdsdag, också känt som Kristi flygare, är en röd dag, det vill säga en dag vi antingen är lediga eller får OB-tillägg. Nu inträffar dagen återigen på en torsdag – men varför?

Jesus blev korsfäst på långfredagen och återuppstod redan på påskdagen. När han återuppstår visar han sig för lärjungarna på olika sätt och reaktionerna blir olika.

Tro och tvivel

Några tvivlar på att det de ser är verklighet och andra vill se bevis. Men oavsett deras reaktioner stannar Jesus hos dem och delar deras tillvaro.

I fyrtio dagar hänger Jesus med lärjungarna. Han pratar med dem, undervisar och ger dem en uppgift; att berätta om vad de varit med om, om uppståndelse och nytt liv.

Firar Jesus avgång

Innan Jesus förenas med himlen och Gud står han och pratar med lärjungarna. Han säger att de ska få kraft av den heliga anden. Sedan lyfts han upp i luften av ett moln och sugs upp mot himlen. Men han lämnar inte människorna i sticket. 

Den heliga anden kvarstår – en källa som lärjungar och människan kan hämta kraft ifrån, när de till exempel känner sig modlösa. Den heliga anden utgjöts vid Pingst och är fortfarande kvar hos oss människor och hjälper oss i våra liv.

Det är alltså detta vi firar – Jesus sista ord, utlovandet av den helige anden, samt Jesus avsked.

Så firar du!

Kristi Himmelsfärds dag firas ofta med en gökotta, vilket är en gudstjänst ute i naturen på morgonen.

Det är också vanligt att det stora påskljuset i kyrkan släcks. Påskljuset tändes vid påsk för att fira att Jesus uppstått. Det släcks som en symbol för att Jesus kropp lämnar jorden.

Dagen har firats sedan 300-talet. Helgdagen infaller alltid på en torsdag. På engelska kallas dagen också för Holy Thursday; den heliga torsdagen.

Källa: Svenska kyrkan och Wikipedia

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.