Foto: SVT

Därför liknar Stig-Björn Ljunggren klimatdemonstrationerna vid en väckelserörelse

Uppdaterad
Publicerad

I veckan har miljontals människor världen över demonstrerat för klimatet. Stig-Björn Ljunggren, statsvetare och socialdemokratisk samhällsdebattör, kallar nu rörelsen som Greta Thunberg startat för en väckelserörelse för klimatpopulister.

Det har bara gått ett år sedan Greta Thunberg inledde sin klimatstrejk för klimatet – under fredagen uppskattas de olika klimatprotesterna världen över ha dragit runt två miljoner människor. Sett över hela veckan har uppskattningsvis sex miljoner deltagit i demonstrationerna.

I fredagens ”Aktuellt” fick statsvetaren och debattören Stig-Björn Ljunggren, som är medlem i Socialdemokraterna, frågan om varför han beskriver fenomenet som ”en väckelserörelse för klimatpopulister”.

– Det har väldigt starka drag av någon slags religiös väckelserörelse där man pratar om att man ska lyckas väcka syndare som Trump. Det är den här känslan av undergång, att vi måste göra något nu, säger han och tillägger:

– Det populistiska är rätt tydligt, tron på det här spontana folkliga rörelsen, att den kan komma fram till någonting rationellt och att eliten sviker.

Hävdar att debatten hämmas

Enligt Stig-Björn Ljunggren kan detta hämma debatten.

– Varje försök att nyansera diskussionen innebär att man blir förknippad med de som förnekar, de som inte är troende utan syndare. Gör man dessutom minsta försök att nyansera får man ofta stöd av ett litet fåtal hel- och halvfnoskiga personer som ger sig på Greta som jag högaktar och tycker är en fantastisk personlighet.

Statsvetaren säger sig vilja se mer konkreta förslag.

– Om nu de värsta pessimisterna har rätt och vi ska göra någonting åt det här innebär det ett stopp för den industriella livsstilen och jag tror inte att svensk fackföreningsrörelse kommer gå i bräschen för att avveckla den. Det är kanske ett dystrare budskap än vad många vill ta åt sig, det vill säga att vi ska förändra vårt sätt att leva totalt.

”Vi är optimister”

Ursula Berge, samhällspolitisk chef på fackförbundet SSR, och tidigare S-debattör, gav dock mothugg i ”Aktuellt”.

– Tvärtom, vi ska med teknisk utveckling och innovationer utveckla samhället till ett hållbart samhälle även i framtiden. Vi är ju optimister. Det är ju du som beskriver de här dystopierna. Vi är optimister och tror på att samhället kan gå åt rätt håll, vi måste bara få politikerna att fokusera på det.

Se mer av debatten i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.