Svenskar dricker hälften så mycket mjölk nu jämfört med för 40 år sedan. Ett glas mjölk har delvis förlorat sin plats som ett självklart inslag på matbordet.
– Mjölken fick sig en törn som den inte riktigt har hämtat sig ifrån, säger Håkan Jönsson.
Vad ligger bakom den minskade mjölkkonsumtionen? Etnologen Håkan Jönsson listar tre faktorer som påverkat i klippet ovan.
Så har livsmedelskonsumtionen förändrats – statistik i urval
- Kött har ökat med 75 procent från 1980. Genomsnittet per person ligger nu på 48,2 kg per år.
- Fjäderfäkött är den underkategori bland kött som ökat mest, vi äter fyrdubbelt så mycket kött från fjäderfä i dag jämfört med 1980.
- Charkuterievaror och konserver har minskat med 26 procent sedan 1980, ligger nu på 18,8 kg per person och år.
- Mjölk har minskat med 61 procent från 1980 till i dag. 1980 låg det på 160,3 liter per år och person. 2021 ligger det på 62,9 liter per person och år.
- Grädde har ökat från 7,4 liter 1980 till att legat runt 10 till 11 liter i mitten av 2010-talet för att sedan börja minska. 2021 ligger konsumtionen på 5,7 liter per person och år.
- Färska köksväxter ligger nu på 46,8 kg per år, en fördubbling från 1980.
- Bananer, melon och övriga frukter har gått från 9,2 kg till 25,6 kg per år och person.
- Äpplen och päron har minskat med 46 procent, från 21,6 kg per år och person till 11,7 kg.