Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Mjölken fick sig en törn som den inte riktigt har hämtat sig ifrån”. Hör etnologen Håkan Jönsson om tre faktorer till att mjölkdrickandet minskar i Sverige. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Därför minskar mjölkdrickandet i Sverige

Publicerad

Från 160 liter per år 1980 till drygt 63 liter per person och år 2021. Mjölkdrickandet i Sverige har förändrats radikalt på 40 år.

– Mjölkens laddning har ändrats snabbt på bara några år, säger Håkan Jönsson, etnolog vid Lunds universitet som forskat på mjölk som samhällsfenomen.

Svenskar dricker hälften så mycket mjölk nu jämfört med för 40 år sedan. Ett glas mjölk har delvis förlorat sin plats som ett självklart inslag på matbordet.

– Mjölken fick sig en törn som den inte riktigt har hämtat sig ifrån, säger Håkan Jönsson.

Vad ligger bakom den minskade mjölkkonsumtionen? Etnologen Håkan Jönsson listar tre faktorer som påverkat i klippet ovan.

Så har livsmedelskonsumtionen förändrats – statistik i urval

  • Kött har ökat med 75 procent från 1980. Genomsnittet per person ligger nu på 48,2 kg per år.
  • Fjäderfäkött är den underkategori bland kött som ökat mest, vi äter fyrdubbelt så mycket kött från fjäderfä i dag jämfört med 1980.
  • Charkuterievaror och konserver har minskat med 26 procent sedan 1980, ligger nu på 18,8 kg per person och år.
  • Mjölk har minskat med 61 procent från 1980 till i dag. 1980 låg det på 160,3 liter per år och person. 2021 ligger det på 62,9 liter per person och år.
  • Grädde har ökat från 7,4 liter 1980 till att legat runt 10 till 11 liter i mitten av 2010-talet för att sedan börja minska. 2021 ligger konsumtionen på 5,7 liter per person och år.
  • Färska köksväxter ligger nu på 46,8 kg per år, en fördubbling från 1980.
  • Bananer, melon och övriga frukter har gått från 9,2 kg till 25,6 kg per år och person.
  • Äpplen och päron har minskat med 46 procent, från 21,6 kg per år och person till 11,7 kg.

Källa: Jordbruksverkets statistikrapport

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.