En person stående vid ett podium, iförd en svart kavaj och en färgglad scarf, håller en presentation. På bordet framför henne finns en bok och ett glas vatten. I bakgrunden syns otydliga silhuetter av åhörare.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regeringens utredare föreslår flera undantag från anmälningsplikt av personer som vistas i Sverige utan tillstånd. Foto: Jakob Åkersten Brodén/TT

Skola, sjukvård och socialtjänst undantas från anmälningsplikt

Uppdaterad
Publicerad

Sex myndigheter ska få en skyldighet att rapportera uppgifter om personer som antas befinna sig i Sverige utan tillstånd till polisen. Lärare, sjukvårdspersonal och anställda inom socialtjänst ska undantas, enligt förslag från regeringens utredare Anita Linder.

Den omdebatterade utredningen ”Stärkt återvändandeverksamhet” presenterades i dag av migrationsminister Johan Forsell (M) och utredare Anita Linder.

Den del som väckt mest diskussion på förhand är förslaget om uppgiftsskyldighet, något kritikerna döpt till ”angiverilagen”. Enligt Anita Linder ska det införas på sex myndigheter: Skatteverket, Arbetsförmedlingen, Kronofogdemyndigheten, Kriminalvården, Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten.

– Uppgifter som vi tycker ska ingå är vem personen är, namn och identifikationsuppgifter. Uppgifter om var utlänningen är och kontaktuppgifter som e-postadress eller arbetsplats. Samt varför man antar att personen befinner sig i landet utan tillstånd, säger hon.

Uppgifterna ska lämnas på eget initiativ. Linder föreslår inga sanktioner men säger att det kan ses som tjänstefel att inte lämna uppgifter.

Yrkesgrupper undantas

Yrkesgrupper som lärare och sjukvårdspersonal har protesterat högt mot planerna på att de ska omfattas av uppgiftsskyldighet. Nu undantas de från förslaget. Gällande sjukvården säger Linder att det annars riskerar att skada förtroendet.

– Det finns en risk att man inte vågar söka vård eller söker vård alldeles för sent om man vet att uppgifter kan lämnas vidare. Det finns också en risk om det handlar om smittsam sjukdom att det bidrar till smittspridning i samhället.

Undantag ska också göras för skolan.

– Det finns en risk att barn annars inte vill eller får utnyttja sin skolgång och då finns en risk att vi inte lever upp till våra åtaganden enligt barnkonventionen, säger Anita Linder.

Risk för skadat förtroende

Även socialtjänsten undantas, även om det är ovanligt att de har kontakt med papperslösa, enligt utredare Anita Linder.

– Men det kan finnas barn som far illa eller vuxna i utsatta situationer och en allvarlig risk att de inte vågar söka sig till socialtjänsten. Det kan också skada förtroendet för socialtjänsten, som redan har problem med desinformationskampanjer.

Myndigheter som Ekobrottsmyndigheten och Åklagarmyndigheten ska inte heller omfattas av skälet att de inte anses ha ny eller relevant information i utvisningsärenden.

Regeringen ska nu ta ta fram ett lagförslag som ska ut på remiss. Enligt Johan Forssell är Tidöpartierna överens om slutsatserna i utredningen om vilka yrkesgrupper som ska undantas.

En person sitter framför en grön banner med texten ”saco”. Personen bär en mörk kavaj och en ljusblå skjorta, vilket ger en professionell bild av situationen. Bakgrunden är inomhus och det finns en känsla av formalitet i miljön.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera myndigheter undantas från den så kallade ”angiverilagen”, det välkomnas av fackförbundet Sacos ordförande Göran Arrius. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.