Det uttalade syftet med lagförslaget är att göra det svårare att leva i Sverige utan tillstånd och att på så vis komma åt det så kallade skuggsamhället.
Om ett par veckor presenteras regeringens utredning i frågan, som handlar om möjligheten att införa anmälningsplikt för offentligt anställda.
Enligt Tidöpartiernas förslag ska myndigheter och kommuner vara skyldiga att kontakta Migrationsverket och polisen om de upptäcker personer som vistas illegalt i Sverige.
Kritik från flera håll
Förslaget, som bland vissa går under namnet ”angiverilagen”, har mött stark kritik från såväl fackföreningar som offentligt anställda.
– Jag skulle ha otroligt svårt att hantera det. Då får jag börja fundera på att byta yrke, eller bryta mot lagen, säger Hanna Adolfi, biträdande rektor på Råsunda centralskola.
Även oppositionen är kritisk, däribland C-ledaren Muharrem Demirok.
”I Tidöregeringens Sverige kommer lärare tvingas ange sina elever, vårdpersonal ska anmäla människor i nöd – och straffas om de vägrar. En skymf mot lärare, sjuksköterskor och socialsekreterare. Tidöbåten styr allt närmre mot anständighetens avgrund”, skrev han på X i augusti.
Splittring bland Tidöpartierna
Regeringspartiet Liberalerna har sagt att de vill se undantag från anmälningsplikten. Detta till skillnad från Sverigedemokraterna som vill att inga yrkesgrupper undantas.
– Jag tycker det är rimligt att vi har en utredning som från början talar om att det finns ömmande värden, och sjukvården är utpekad, säger sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) till Ekot.
Polisen: Är beroende av tips
Polismästare Mats Berggren anser inte att Polismyndigheten bör ta ställning till huruvida till exempel lärare och sjukvårdspersonal bör omfattas av anmälningsplikt.
Han understryker dock att skuggsamhället påverkar både samhället som helhet, samt de personer som befinner sig i det, negativt på flera sätt.
– Vi behöver ha en fungerande migrations och asylprocess. Vill vi hjälpa dem som ska ha hjälp behöver också de med avslag lämna, säger han och fortsätter senare:
– Rent generellt är vi beroende av information från allmänheten och samverkande myndigheter för att lösa vårt uppdrag.