Marika Andersson, rektor på Lövgärdesskolan, står på en gata.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Marika Andersson, rektor på Lövgärdesskolan, berättar att hon står bakom sina lärare även om de tar till civil olydnad. Foto: SVT

Skolpersonal rasar mot anmälningsplikt av papperslösa elever

Uppdaterad
Publicerad

Oron och ilskan är stor på Lövgärdesskolan i Göteborg efter att regeringen beslutat att gå vidare med det omdiskuterade förslaget om informationsplikt för offentligt anställda.

– Jag säger upp mig om jag blir tvungen att följa lagen, säger Marika Andersson, rektor på Lövgärdesskolan.

På torsdagen meddelade regeringen att man vill utreda om den som är offentligt anställd kan bli skyldig att berätta för Migrationsverket och polisen om de träffar personer som är i Sverige utan tillstånd.

Utredningen, som ska bli klar sista september 2024, ska även titta på om några yrkesgrupper ska undantas från en eventuell anmälningsplikt. Sveriges kommuner och regioner har krävt undantag för alla yrken inom kommuner och regioner. Richard Furu­kvist, lärare på Lövgärdesskolan håller med.

– Vår relation med elever kommer att skadas så pass mycket att det kommer inte att gå att arbeta som lärare efter det, säger han.

Får medhåll från rektorn

Rektorn på Lövgärdesskolan, Marika Andersson, säger att hon står bakom sina lärare även om de tar till civil olydnad.

– Jag kommer stå bakom min personalgrupp helt. Jag kanske inte får vara kvar då men då får det vara så, säger hon.

Men har ni inte ett ansvar att följa lagen om den nu ska införas?

– Det klart att vi har skyldighet att följa lagar, men samtidigt så tänker man om jag hade levt i en diktatur, hade jag då följt deras lagar? Nej. Jag följer inte. Jag säger upp mig om jag blir tvungen att följa lagen, säger Marika Andersson.

”Stor respekt för kritiken”

I ett mejlsvar till SVT Nyheter Väst skriver migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) att hon har stor respekt för kritiken, och att en utredare ska titta på om vissa situationer kan undantas från informationsplikten.

– Huvudprincipen är dock viktig: vi måste säkerställa att personer som inte har rätt att vistas här också lämnar landet. Det är avgörande för kunna upprätthålla den reglerade invandringen och undvika att säkerhetshot vistas i landet, skriver Maria Malmer Stenergard.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.